biografije umjetnika

DiCaprio će glumiti da Vincija, a mi donosimo pregled omiljenih filmova o slavnim slikarima

14.08.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Oscarom ovjenčani Leonardo DiCaprio utjelovit će, kako je najavljeno, genijalnog renesansnog slikara i izumitelja Leonarda da Vincija, po kojem je američki glumac i dobio ime. Paramount je uspio izboriti prava za snimanje, a film će se temeljiti na knjizi Waltera Isaacsona, jednog od najpriznatijih biografa svih vremena. U iščekivanju toga, nadamo se, idućeg velikog DiCaprijevog hita, donosimo vam pregled najzanimljivijih filmova o slavnim slikaricama i slikarima

Strast za životom / Lust For Life, 1956.

Kirk Douglas je za ulogu strastvenog nizozemskog slikara Vincenta van Gogha nominiran za Oscara, a Anthony Quinn ga je i osvojio za utjelovljenje Vincentova prijatelja, također slikara Paula Gauguina. Film je snimljen prema istoimenoj noveli Irvinga Stonea.

Agonija i ekstaza / The Agony and the Ecstasy, 1965.

U režiji Carola Reeda, 'Agonija i ekstaza' opisuje najveći pothvat Michelangela Buonarrotija, oslikavanje stropa Sikstinske kapele u Vatikanu od 1508. do 1512. Umjetnika u biografskom spektaklu, čiji je budžet iznosio tada velikih dvanaest milijuna dolara, glumi Charlton Heston.

Pollock, 2000.

Biografski film s Edom Harrisom (koji je i redatelj) govorio o posljednjih 15 godina života legendarnog Jacksona Pollocka, kad se proslavio, propio i na koncu poginuo u automobilskoj nesreći. Harris se u ulogu toliko uživio da je vlastitu garažu preuredio u slikarski studio kako bi se što bolje upoznao s Pollockovom slavnom tehnikom 'akcijskog slikanja'.

Frida, 2002.

Kultnu meksičku slikaricu realizma, kubizma i nadrealizma Fridu Kahlo odigrala je Salma Hayek, a njenog supruga, također slikara, Diega Riveru, Alfred Molina. 'Frida' je dostojan uvid u buran i čudesan životni put umjetnice koju je obilježila teška prometna nesreća zbog koje se i okrenula slikanju.

Velike oči / Big Eyes, 2014.

Dobitnica Zlatnog globusa za glavnu žensku ulogu Amy Adams u filmu Tima Burtona glumi Margaret Keane, umjetnicu čije je prepoznatljive radove, s motivima djevojčica tužnih velikih očiju, tijekom 1950-ih i 1960-ih suprug Walter prodavao kao svoje.  

Gospodin Turner / Mr. Turner, 2014.

Joseph Mallord William Turner bio je engleski slikar i grafičar, ujedno i najveći slikar boje, svjetla, prostora i atmosfere u 19. stoljeću, preteča impresionizma, a film 'Gospodin Turner' Mikea Leigha donosi nam posljednju četvrtinu života ovoga velikog ekscentrika.