bogaT program

Deveti Festival svjetske književnosti od 5. do 11. rujna: U fokusu slovenska književnost, sudjeluje 50-ak autora

22.07.2021 u 12:00

Bionic
Reading

Deveti Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture održat će se od 5. do 11. rujna s fokusom na slovensku književnost, a donosi tridesetak programa u kojima će sudjelovati pedesetak autora iz petnaest zemalja i s triju kontinenata.

Ove godine FSK u Zagreb dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti pa će tako publika u Zagrebu, u Hrvatskom glazbenom zavodu i Knjižari Fraktura, na Trećem programu HRT-a, u Uraniji – prostoru kreacije, u Galeriji Canvas te u Botaničkom vrtu, imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja, s triju kontinenata.

Ove godine u središtu je interesa slovenska književnost, a Slovenija će biti i zemlja gost najvećega svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. godine. U fokusu 9. FSK-a bit će i obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu.

Tijekom Festivala posebno će biti predstavljena bjeloruska književnost i njezini autori, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.

Program uključuje više od trideset događanja, dvije kazališne predstave, te tradicionalnu izložbu hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama, priča ili poetskim zbirkama gostiju Festivala. Izložba se otvara 2. rujna u Galeriji Canvas.

Većina će gostiju doći u Zagreb, a bit će i nekoliko hibridnih programa. Svečano otvaranje Festivala svjetske književnosti održat će se 5. rujna u 20 sati na Sunčanoj strani Prisavlja uz izravan televizijski prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije.

Vizualni identitet Festivala i ove je godine ostvaren u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na natječaju na kojem su sudjelovali studenti Akademije stručni je žiri u sastavu Maja Rožman (predsjednica), Sibila Serdarević i Tomislav Buntak za pobjednički rad odabrao rad Nikoline Žabčić, studentice prve godine diplomskog studija animiranog filma.

Pokrovitelji i sponzori festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Hrvatska elektroprivreda, Barcaffe, Turistička zajednica grada Zagreba, Fondacija Jan Michalski, Traduki, Veleposlanstvo Slovenije u RH, Francuski institut u Zagrebu, Talijanski kulturni institut, Austrijski kulturni forum, Goethe-Institu, Veleposlanstvo Izraela i Acción Cultural Española.

Ulaz na sva događanja 9. FSK-a bit će moguć sukladno propisanim epidemiološkim mjerama i uz covid putovnicu ili negativan test.