Ekran+

Debitantski film Brune Ankovića prema 'Proslavi' Damira Karakaša na europskom programu stručnog usavršavanja

25.05.2021 u 15:00

Bionic
Reading

"Proslava", dugometražni debitantski film redatelja Brune Ankovića i scenaristice Jelene Paljan, koji nastaje po istoimenom romanu Damira Karakaša, jedan je od devet projekata odabranih za sudjelovanje na europskom programu stručnog usavršavanja EKRAN+.

Kroz četiri naslovima odijeljene epizode, film prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka Mije i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Epizode se nižu nelinearno i eliptično: prva se događa 1945., druga desetak godina prije, treća 1941., a četvrta 1928. godine, "u želji da odsječke života glavnog junaka gledatelj poveže u cjelinu jasne kronologije te lanca uzroka i posljedica koje svjedoče o vječnom vraćanju povijesti i nemogućnosti stvarne promjene na Balkanu."

"Proslava" je već osigurala potporu za razvoj programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA te ima podršku Hrvatskog audiovizualnog centra za produkciju. Trebala bi se početi snimati u proljeće 2022., a nastaje u produkciji Eclectice iz Zagreba.

EKRAN + je program koji se fokusira na proces kreativne predprodukcije, a namijenjen je ključnim kreativnim osobama na filmskom projektu. Ove je godine na radionicu primljeno devet projekata, od 85 prijavljenih.

Organizira ga poljski Wajda Studio i Wajda School, a namijenjen je specifično segmentu kreativne predprodukcije dugometražnih filmova koji se od 2007. odvija u partnerstvu između nositelja projekta s mnogim europskim filmskim fondovima, među kojima je i HAVC.

Uz Ankovića i Paljan, s hrvatskim projektom u programu sudjeluju direktor fotografije Aleksandar Pavlović te producentica Rea Rajčić.

Prva sesija održat će se od 7. do 10. lipnja, druga od 19. do 27. srpnja, a treća od 27. rujna do 5. listopada, sve pod mentorstvom vodećih europskih filmskih stručnjaka.

Zaključni dio programa bit će održan u prosincu.

Damir Karakaš lani je za roman "Proslava", a intervju koji je tportalu dao tim povodom pročitajte OVDJE.