'MOJI RODITELJI I JA'

David Hockney prvi put izlaže sliku koja je uzrokovala obiteljsku svađu

26.02.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Jedan od najskupljih živućih umjetnika, slavni britanski slikar i grafičar David Hockney u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta 27. veljače otvara izložbu 'Drawing from Life', posvećenu njegovim crtežima od 1950-ih do danas, na kojoj će prvi put izložiti i jedan rad koji je dugo vremena bio uzrokom prijepora u njegovoj obitelji

Radi se o slici njegovih roditelja, s njegovim autoportretom u zrcalu, 'Moji roditelji i ja' (My Parents and Myself) iz 1975., od koje je odustao jer su mu otac i majka, kako je objasnila njegova sestra Margaret, bili 'teški modeli'. 'Zato nisam bila iznenađena kad je David odlučio da ih neće portretirati. Mama je, dakako, bila uzrujana, ali morala je poštovati njegovu odluku', rekla je Margaret dodajući kako je otac pak bio bijesan.

Kasnija verzija, 'Moji roditelji', jedna od Hockneyevih najpoznatijih, i bez njega u zrcalu, dovršena je 1977. i može se vidjeti u Tate Modernu.

Na izložbi će čuveni britanski umjetnik izložiti oko 150 radova, crteža nastalih od 1950-ih do danas, na kojima portretira samoga sebe, ali i svoje bliske prijatelje Celiju Birtwell, Gregorya Evansa i Mauricea Paynea.

  • +9
David Hockney, Drawing from Life Izvor: Profimedia / Autor: Nils Jorgensen / Zuma Press / Profimedia

Izložba u Nacionalnoj galeriji portreta trajat će do kraja lipnja, a osim nje, u Londonu se može pogledati i izložba Hockneyevih portreta poznatih, poput Eda Sheerana i Brune Marsa. Pod nazivom 'David Hockney: Video Brings Its Time To You, You Bring Your Time To Paintings And Drawings', otvara se 27. veljače u Annely Juda Fine Art i traje do kraja travnja.

David Hockney krajem 2018. s trona najskupljeg živućeg slikara skinuo je Jeffa Koonsa, nakon što mu je slika 'Bazen s dva lika' iz 1972. prodana na aukciji u New Yorku za 90,3 milijuna dolara. Koons se u svibnju 2019. vratio na tron, prodajom skulpture 'Zec' za trenutno rekordnih 91,1 milijun dolara.