OTVORENJE 2014.

Damien Hirst otvara veliku galeriju u Londonu

13.03.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Britanski umjetnik i kolekcionar Damien Hirst najavio je otvaranje umjetničke galerije u Londonu u kojoj će biti izložena njegova osobna zbirka umjetnina koja sadrži oko dvije tisuće djela, među kojima i ona umjetnika kao što su britanski ulični umjetnik Banksy, američki umjetnik Jeff Koons i drugi, pišu britanski mediji.

Galerija, koja će se otvoriti 2014., nalazit će se u ulici Newport Street u Vauxhallu, u južnom Londonu. Dizajnirat će ju londonski arhitektonski studio Caruso St John, a zapravo će se sastojati od šest galerija i kafića koji će se prostirati duž čitave ulice, u nizu zgrada koje su se prije koristile kao kazališne radionice.

'Bit će to moja verzija galerije Saatchi, mjesto za izlaganje moje zbirke suvremene umjetnosti koja se u osnovi kreće od Bacona nadalje', kazao je Hirst. Hirst u svojoj zbirci ima pet platna britanskog slikara Francisa Bacona (1909.-1992.).

Iz istog je razloga kolekcionar Charles Saatchi 1985. otvorio londonsku galeriju Saatchi. Upravo je Saatchi i sponzorirao Hirsta, nakon što je prvi puta privukao pozornost javnosti 1988. izložbom 'Freeze' na kojoj je predstavio svoja i djela svojih kolega studenata s londonskog fakulteta Goldsmiths College.

Londonski muzej Tate Modern 4. travnja otvara veliku Hirstovu restrospektivu, koja će obuhvaćati i jedno od njegovih najpoznatijih djela - 50 milijuna funta vrijednu repliku prave ljudske lubanje optočenu s 8.601 dijamanata ukupne težine 1.106,18 karata, nazvanu 'For the Love of God'. To je ujedno i prvo njezino javno izlaganje u Britaniji od 2007., kada je prodana konzorciju u čijem je vlasništvu i sam umjetnik.

Lullaby spring

Umjetnik kojemu je smrt omiljena tema, Hirst (1965.) na ideju o takvom djelu došao je razmišljajući kako su Britanci i čitav zapadni svijet opsjednuti lubanjama a 'svejedno izbjegavaju suočiti se sa smrću'.

Iako su mu retrospektive dosad organizirane u Napulju i Monaku, bit će to prva njegova samostalna izložba u nekoj od vodećih britanskih institucija - u kojoj se bio zakleo da nikad neće izlagati. Bit će to, pojašnjava, 'tek karta mojega života kao umjetnika, koja neće obuhvaćati najveće hitove'.

Ipak, obuhvaćat će njegovu prvu 'točkastu' sliku, prvu "spin" sliku te prvi ormarić za lijekove, kao i kontroverznog morskog psa u formaldehidu te instalaciju 'Mother and Child Divided' (1993.), koja prikazuje prepolovljenu kravu i tele raspodijeljene u četiri rezervoara.

Hirst je 2007. srušio sve rekorde kada je njegovo djelo 'Lullaby Spring' - tri metra širok čelični ormarić s 6.136 tableta, na aukciji prodano za 19,2 milijuna dolara katarskom emiru, postigavši najvišu cijenu na dražbi za djelo nekog živućeg umjetnika.