13. po redu

Đakovo je domaćin Međunarodnog festivala kazališnih akademija

04.10.2021 u 21:32

Bionic
Reading

Grad Đakovo će u petak i subotu, 8. i 9. listopada, biti domaćin 13. Međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz, a koji lani nije održan zbog pandemije koronavirusa i tadašnjih epidemioloških mjera, najavili su u ponedjeljak organizatori

Trinaesti Festival Dioniz održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Đakovački gradonačelnik Marin Mandarić na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici, rekao je kako je zadovoljstvo zbog nastavka ovog festivala, u čijoj realizaciji sudjeluju Grad Đakovo i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

'U Đakovo stiže približno 90 studenata kazališnih akademija iz Zagreba, Splita, Osijeka i Novoga Sada, pa Dioniz i ove godine, iako se iznimno održava samo dva dana, a ne cijeli tjedan kao dosad, ima međunarodni karakter', rekao je Mandarić. Podsjetio je da se ove godine festival održava i nešto kasnije, a jer je prijašnjih godina bio u ožujku.

'Ove godine, uz predstave i radionice, imamo i prezentaciju knjiga i to prilikom prezentacije novosadskog Sterijinog pozorja kada se predstavlja i Biblioteka Sterijinog pozorja', rekla je dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić.

Najavila je i gostovanje redatelja Sebastijana Horvata iz Slovenije.

Dekanica Sablić Tomić rekla je i kako je 13. Dioniz doživio redizajniranje, odnosno Đakovo nije samo domaćin Festivala, nego je zaslužan i za redizajn, a za koji se pobrinuo đakovački akademski slikar Hrvoje Duvnjak. 'Ove godine festival nema zadanu temu, nego je bio cilj vidjeti se, održati se', dodala je.

'Pokušali smo na svaki način osmisliti Dioniz jer ga lani nije bilo i uspjeli smo sa stalnim akademijama iz Osijeka, Splita i Zagreba, ove godine pridružila nam se i akademija iz Novog Sada, a preko prof. Sebastijana Horvata, jednog od najznačajnijih redatelja u Sloveniji, uključili smo i kazališnu akademiju iz Ljubljane. Dioniz će biti otvoren u petak, 8. listopada, predstavom Zagrebački pentagram, Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, a završit će sutradan, u subotu, predstavom Leonce i Lena, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku', rekao je voditelj 13. Dioniza Jasmin Novljaković.