164 filma iz 67 zemalja

Četiri hrvatska autora na 68. Oberhausenu, poznatom međunarodnom festivalu kratkog filma

22.03.2022 u 10:36

Bionic
Reading

Filmovi Dalibora Martinisa, Sunčice Fradelić, Marka Meštrovića i Nine Bačun bit će prikazani u natjecateljskim programima 68. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom gradu Oberhausenu, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 30. travnja do 9. svibnja u hibridnom obliku pa su i natjecateljski programi podijeljeni na online konkurenciju i onu koja će se prikazati u kinima

U međunarodnom natjecateljskom programu koji će biti predstavljen uživo prikazat će se eksperimentalni kratkometražni film Dalibora Martinisa "3. kinematska tvornica čavala".

Riječ je o jednoj od verzija "matičnog" filma "N-ta kinematska tvornica čavala", odnosno o videomaterijalu snimljenom 1999. godine u Tvornici potkivačkih čavala u Karlovcu (zatvorenoj 2005.) koji se sastoji od 99 kadrova. Poseban softver generira njihov novi slučajni redoslijed svaki put kada se pokrene, a svaka generirana konfiguracija čini jedinstveni autorski film.

Film je početkom godine osvojio posebno priznanje žirija na Festivalu nezavisnog filma u Montrealu.

Svjetsku premijeru u Oberhausenu imat će i film Sunčice Fradelić "Dok smo bili tu". Film bilježi kratke fragmente iz života likova i gubitke s kojima se suočavaju tijekom jednog ljeta i zime.

Sniman je u Splitu i Sarajevu tijekom dvije godine, a razvijan u sklopu programa film.factory u Sarajevu i radionice tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula. Uz autoricu, scenarist filma je Damir Juričić. Za kameru su bili zaduženi Pilar Palomero i Boris Poljak, oblikovanje zvuka radio je Tonči Bakotin, glazbu Ruzina Frankulin, a obradu slike Fran Sokolić. Film je nastao u produkciji Kinokluba Split.

Filmski kritičar Jonathan Rosenbaum film je uvrstio na ljestvicu od top 10 najboljih filmova 2021. godine u časopisu Sound and Sight.

U online konkurenciji festivala u Oberhausenu prikazuje se animirani film Marka Meštrovića "The Raft", koji je do sada prikazan na mnogim domaćim i inozemnim festivalima. Na šibenskom Supertoonu dobio je nagradu u kategoriji Grandtoon, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo mu je nagradu za najbolji animirani film u 2021. godini.

U natjecateljskom online programu prikazat će se i film hrvatske autorice Nine Bačun "Bonding Humanity (Perhaphs Manifesto)". Radi se o filmskoj eseju koji je nastao kao dio doktorskog istraživanja o prostoru u filmu, s podtemom 'idealnog' susjedstva, odnosno interakcije između kolektivnih prostora i njihove upotrebe.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu prikazat će se ukupno 164 filma iz 67 zemalja, od čega će njih 79 imati svjetske premijere.