SUBVERSIVE LIVE STREAM

Buden, Ugrešić i Salecl o budućnosti Balkana

  • Autor: G.D.
  • Zadnja izmjena 19.05.2012 11:27
  • Objavljeno 19.05.2012 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Peti Subversive Festival, koji se u svojem konferencijskom dijelu bavio budućnošću Europe, zaključuje ovo izdanje okruglim stolom na temu Balkana, koji možete pratiti i preko live streama na tportalu

Bauk Balkana kruži Europom danas... Ali što je Balkan i gdje se on, naposljetku, nalazi? Što se događa kada promatramo 'balkanizaciju' unutar Europske unije dok je 'europeizacija' Balkana u dubokoj krizi i pod ozbiljnim kritičkim preispitivanjem?

Kako objasniti situaciju u kojoj 'europeizacija' dolazi u obliku daljnje 'balkanizacije' Balkana, jačanjem granica između članica Europske unije i geotoiziranih zemalja izvan EU-a? Što je 'zapadni', a što 'istočni' Balkan? Kakav je položaj Grčke u Europi i na Balkanu u vrijeme kada su nove, umjetne podjele na takozvani funkcionalni Sjever i razuzdani Jug postale općeprihvaćene? Konačno, kako objasniti postojanost nacionalizma i konzervatizma unutar Balkana s jedne strane, dok s druge svjedočimo pojavi nekih od najprogresivnijih europskih prosvjednih pokreta u zemljama kao što su Grčka, Rumunjska i Hrvatska?

Na ta pitanja će večeras u 19 sati u Kinu Europa pokušati dati odgovore sociologinja Renata Salecl, publicist Boris Buden i spisateljica Dubravka Ugrešić, dakle neki od najboljih balkanskih i europskih intelektualaca odnosno intelektualki. Raspravu će moderirati Igor Štiks.

 -->

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi