KAD BI MORSKI PSI BILI LJUDI

Brecht u podne u riječkom HNK

  • Autor: K. M.
  • Zadnja izmjena 23.04.2010 15:27
  • Objavljeno 23.04.2010 u 10:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istaknuta glumica Andreja Blagojević, prvakinja Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca i dobitnica više glumačkih nagrada, prva će se predstaviti kao interpretatorica djela Bertolta Brechta na glazbu njegovog suradnika Kurta Weilla te Hansa Eislera, a uz pratnju američkog pijanista Joea Kaplowitza, koji potpisuje aranžmane

'Ako u istoj glazbi inspiraciju za vlastite interpretacije nalaze raznoliki umjetnici poput Marlene Dietrich, Elle Fitzgerald, Davida Bowiea, Stinga i Nicka Cavea, onda je ta glazba doista svevremena', mišljenja je Andreja Blagojević koja naglašava da je to nepredvidiva glazba, ponekad namjerno disharmonična, a opet vrlo melodična i uza sve to dopadljiva, a nikada banalna.

Najveći dio glazbenih brojeva iz programa subotnjeg 'Brechta u podne' odnosi se na 'Operu za tri groša', jednu od najpoznatijih Brechtovih djela koje osvaja i briljantnom glazbom Kurta Weilla. Usto, tu su i drugi songovi iz popularnog Brechtovog 'Uspona i pada grada Mahagonnyja'. Jedina pjesma na programu za koju Kurt Weill nije skladao glazbu je 'Pjesma o Vtlavi' iz 'Švejka u Drugom svjetskom ratu', čiji je skladatelj Hans Eisler. U sklopu programa, Blagojević će interpretirati i neuglazbljene Brechtove stihove.

Andreja Blagojević rođena je u Rijeci 1967, a nakon završene zagrebačke Akademije dramske umjetnosti ulazi u angažman Hrvatske drame riječkog Kazališta. Ostvarila je niz značajnih uloga na riječkoj pozornici i dobitnica je više važnih strukovnih nagrada. Uloga Agate u predstavi 'Delitto all'Isola delle Capre'/'Zločin na kozjem otoku' donijela joj je 2006. Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku glavnu žensku ulogu i Nagradu 'Fabijan Šovagović' za najbolju žensku ulogu na 13. festivalu glumca.

Osim u Hrvatskoj drami, često surađuje s Talijanskom dramom riječkog Kazališta gdje glumi na talijanskom jeziku i s HKD teatrom koji njeguje suvremeni dramski repertoar. Surađivala je i s Teatrom stabile iz Trsta te snimila nekoliko filmova i TV serija u Italiji. U okviru svojega umjetničkog usavršavanja pohađa satove pjevanja kod renomirane jazz pjevačice Lele Kaplowitz.

Joe Kaplowitz, američki pijanist, tubist, jazz orguljaš i skladatelj rođen je 1973, a završio je studiji klavira, tube i kompozicije na američkom Youngstown State Universityju. Svirao je s poznatim imenima američke blues i jazz scene kao i s blues legendom Koko Taylor i Lucky Petersonom. U Hrvatsku se seli 2006. te ostvaruje suradnju s istaknutim hrvatskim glazbenicima poput Alana Bjelinskog, Elvisa Stanića, Darka Jurkovića i drugih. Nastupa u poznatim koncertnim dvoranama i klubovima, a u stalnoj je postavi Transhistria Electric Banda Tamare Obrovac, vokalne skupine Rivers i jazz kvarteta LeKAP. Aktivno sklada, piše aranžmane i bavi se pedagoškim radom.

Koncert 'Brecht u podne – Kad bi morski psi bili ljudi' počet će točno u podne u subotu, 24. travnja 2010. u foyeru riječkog Kazališta u sklopu ciklusa 'Subotnje matineje u foyeru'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi