U GALERIJI UMJETNINA

Otvoren 40. Splitski salon

06.10.2018 u 17:22

Bionic
Reading

Jubilarni 40. Splitski salon otvoren je subotu u Galeriji umjetnina izložbom 'Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost?' na kojoj je predstavljeno više od 40 radova čiji su vlasnici kolekcionari

Izložba 'Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost?' zasnovana je na pozitivnim primjerima kupovanja radova suvremenih lokalnih umjetnika od strane lokalnih kupaca u namjeri da se potakne kolekcionarstvo', rekao je kustos te izložbe Branko Franceschi. Po njegovim riječima, kupovanjem umjetnina suvremenih umjetnika daje se izravan doprinos razvoju lokalne, splitske umjetničke scene i kulture.

Splitski salon pod motom 'Umjetnost preživljavanja' do sredine prosinca

'Na taj se način omogućuje umjetnicima da žive od onog što je njihov posao, a to je umjetnost," kazao je Franceschi. Doda je kako je u Hrvatskoj egzistencija umjetnika teška jer oni imaju sudbinu "kao i svi samostalni poduzetnici, a tržište rad kod nas nije regulirano'.

Jubilarni 40. Splitski salon, koji će trajati do sredine prosinca, održava se pod motom "Umjetnost preživljavanja", bit će otvorene još dvije izložbe: 'Mjesto za umjetnost' i 'In memoriam izložba preminulih dalmatinskih umjetnika' te više popratnih događanja, tematske rasprave i predavanja.

Izložba 'Mjesto za umjetnost' bit će otvorena 12. listopada u Dioklecijanovim podrumima i tom će prigodom, kako je istaknuo kustos te izložbe Božo Kesić, biti dodijeljena tradicionalna nagrada Splitskog salona 'Emanuel Vidović'.

Objasnio je kako se koncepcija izložbe 'Mjesto umjetnosti' bavi spomenicima i javnim skulpturama u prostoru, te se naslanja i na temu ovogodišnjeg Splitskog salona 'Umjetnost preživljavanja" u smislu odnosa prema javnoj skulpturi u Splitu i cijeloj Hrvatskoj.

'To je dosta problematično područje jer se tu ne radi samo o izvedbama novih djela, nego i o tretmanu postojećih spomenika i javnih skulptura', rekao je Kesić.

Sjećanje na preminule dalmatinske umjetnike

'In memoriam izložba preminulih dalmatinskih umjetnika' bit će otvorena 19. studenog u Multimedijalnom kulturnom centru, a kustos te izložbe Tonči Šitin upozorio je na problem zaboravljanja umjetnika i njihovih djela.'

'U Splitu veliki broj umjetnika kao da nestaje iz memorije i ne odaje im se nikakvo priznanje, te ćemo 'In memoriam izložbom dalmatinskih umjetnika' pokušati prekinuti takvu praksu', rekao je Šitin.

Po njegovim riječima, položaj likovnih umjetnika u Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj je težak jer njima ništa nije osigurano, ne garantiraju im se autorska prava, prostori za rad, uplate doprinosa mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje...

'Nejasna je kulturna politika države, podržava se sustav koji nije prilagođen suvremenim tokovima umjetnosti jer država ne poznaje specifikum likovno-umjetničkog stvaralaštva već samo likovni rad kao proizvod, a ne i ono što stoji iza tog proizvoda - čovjek i njegovi problemi', istaknuo je Šitin.

On smatra kako se visoko umjetničko stvaralaštvo mora poticati projektima zapošljavanja, ateljeima i subvencijama.

'Situacija u kulturi u Hrvatskoj je tragična, svi se zaklinjemo u riječ 'kultura' i gdje god se taknemo ona se spominje, ali mi možemo govoriti o nekulturi koju posvuda vidimo', rekao je Šitin.

Organizator 40. splitskog salona je Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split (HULU).