'PTICE UMIRU PJEVAJUĆI'

Bezvremenski klasik svjetske književnosti ponovno u knjižarama

28.04.2021 u 15:25

Bionic
Reading

Jedan od najljepših ljubavnih romana našeg doba koji iznova osvaja srca generacija čitatelja stigao je ponovno u knjižare zahvaljujući Znanju. Ova epopeja australske spisateljice Colleen McCullough prati sudbine nekoliko generacija likova više ili manje povezanih s obitelji Cleary

'Prema jednoj legendi postoji ptica koja pjeva samo jednom u životu, ljepše nego ikoji drugi stvor na ovoj zemlji. Od trenutka kad napusti gnijezdo, ta ptica traži trnovito drvo, i nema mira dok ga ne nađe. Uvuče se među njegove divlje isprepletene grane i, pjevajući, nabode tijelo na najduži, najoštriji trn. Dok umire, njen bol prerasta u pjesmu daleko ljepšu od pjesme slavuja i ševe. Cijena te predivne pjesme je život, ali čitav svijet zastaje da sluša, a Bog na nebu se osmjehuje. Jer ono najbolje što postoji može se dobiti samo pod cijenu velike boli... ili bar tako kaže legenda.'

Riječ je naravno o jednom od najljepših ljubavnih romana našeg doba, koji se u prijevodu Nikole Kršića i zahvaljujući Znanju ponovno pojavio na hrvatskom tržištu.

Radnja se proteže kroz pola stoljeća, a protkana je prekrasnom romantičnom pričom o Meggie, jedinoj kćeri u djecom bogatoj obitelji, i katoličkom svećeniku Ralphu de Bricassartu čija zabranjena ljubav pobjeđuje dužnost i savjest.

Ovaj bestseler objavljen 1977. godine, ekraniziran je šest godina kasnije kao mini-serija koja je u rekordnom roku postala druga po gledanosti svih vremena u SAD-u, a nešto starije generacije domaćih čitatelja sjetit će se kako je i njih i njihove majke ova ljubavna priča također prikovala pred male ekrane. 

Colleen McCullough, australska spisateljica, rođena je 1937. godine u Novom Južnom Walesu u Australiji. Otac joj je bio irskog podrijetla, a majka Novozelanđanka, Maorkinja. Prije svog visokog obrazovanja, radila je kao učiteljica, knjižničarka i novinarka. Upisala je medicinu, ali zbog preosjetljivosti kože morala je napustiti svoje snove da postane liječnica. Posvetila se zatim neuroznanosti i radila u bolnici Royal North Shore u Sydneyu.

Godine 1963. preselila se u Ujedinjeno Kraljevstvo, a zatim je deset godina istraživala i predavala na Odjelu za neurologiju Medicinskog fakulteta Yale u SAD-u. Njezina spisateljska karijera započela je objavljivanjem romana Tim, a zatim, 1977. slijede Ptice umiru pjevajući (The Thorn Birds) koje su joj donijele svjetsku slavu. Objavila je još petnaestak knjiga. Napustila je svoju medicinsko-znanstvenu karijeru i nastanila se u osami na otoku Norfolku na južnom Pacifiku gdje je i umrla 2015. godine.