veliki uspjeh

Film 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić hrvatski kandidat za Oscara

01.09.2017 u 14:27

Bionic
Reading

Nagrađivani debitantski film Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat' hrvatski je kandidat za 90. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, odlučila je 1. rujna Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD)

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za Oscara, a ove godine odluku je donijela petnaesteročlana komisija, u drugom krugu tajnog glasovanja natpolovičnom većinom od osam članova. 

Biralo se između pet prijavljenih filmova - uz 'Ne gledaj mi u pijat', u konkurenciji su bili 'Ministarstvo ljubavi' Pave Marinkovića, 'Sve najbolje' Snježane Tribuson, 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića i 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' Čejen Černić. 

Ne gledaj mi u pijat Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

'Ne gledaj mi u pijat' film je o odrastanju i obiteljskim odnosima, u čijem je središtu djevojka (Mia Petričević), koja s obitelji koja živi u skučenom stanu, na osjetljivoj granici između ljubavi i netrpeljivosti. 

Nakon što dominantni otac obitelji doživi moždani udar, ona preuzima brigu o njemu i kući, dok joj neodgovorna majka i intelektualno usporeni brat samo otežavaju ionako tešku situaciju. 

U glavnoj je ulozi Mia Petričević, arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a glume još Nikša Butijer, Arijana Čulina (u svojoj prvoj filmskoj ulozi) i Zlatko Burić. 

  • +36
Premijera filma Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat' Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Od svjetske premijere na prošlogodišnjem Venecijanskom filmsko festivalu, gdje je dobio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film, film je sudjelovao na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, s kojih se redovito vraćao s nagradama.