DRAKULIĆ U DER STANDARDU:

Bez komunizma Grabar Kitarović ne bi bila predsjednica

08.07.2015 u 11:02

Bionic
Reading

Hrvatska spisateljica Slavenka Drakulić objavila je u austrijskim novinama Der Standard esej o različitim pristupima ravnopravnosti spolova u bivšem istočnom odnosno zapadnom bloku, pod naslovom 'Emancipacija odozgo'. Drakulić piše o tome kako su 'žene preživjele postkomunizam' u kojemu su se prestale smijati, a zapravo je riječ o skraćenoj verziji predavanja koje je krajem svibnja održala na bečkom Institutu für die Wissenschaften vom Menschen

'Bez sudjelovanja žena ne može postojati demokracija koja zaslužuje takav naziv', piše na početku svojega eseja za Der Standard hrvatska spisateljica Slavenka Drakulić, analizirajući kako se 25 godina tranzicije iz komunizma u (koliko-toliko) liberalnu demokraciju istočnog dijela Europe odrazilo na položaj žena u društvu. Drakulić postavlja pitanje 'funkcionira li novi, demokratski sistem jednako za oba spola' te odmah daje i svoj odgovor - ne.

'Osobno sam preživjela komunizam i mogla sam se svemu tome i smijati, ali u međuvremenu se to promijenilo', piše Drakulić i današnji svijet opisuje kao 'supermarket pun lijepe robe', koju većina može samo gledati izvana kroz izlog. Nadalje opisuje da su u komunističkom sistemu, unatoč formalnoj emancipaciji, žene nosile dvostruki teret – radile su puno radno vrijeme, pa još jedno kada bi došle doma i brinule se za to da funkcionira kućanstvo. Bila je to 'emancipacija odozgo', u kojoj su žene po svim zakonima bile ravnopravne dok je kod kuće i dalje funkcionirao dobri stari patrijarhat. U komunizmu također nije bilo feminističke svijesti, pa su mnoge žene istupale s rečenicom 'nisam feministkinja, ali...', što se i danas često čuje u – liberalnom kapitalizmu.


Drakulić piše i da je sada 'u mojoj domovini Hrvatskoj pravo na pobačaj' opet osporavano te da se u mnogim hrvatskim bolnicama više ne može obaviti ta medicinska procedura. Smatra da se time u Hrvatskoj manifestira utjecaj Katoličke crkve te da se žene protiv toga uopće nisu masovnije pobunile, s izuzetkom nekoliko mladih aktivistica.

'Hrvatska je zemlja koja je ponosna na to što je izabrala predsjednicu, što se na prvi pogled može činiti kao pobjeda žena i probijanje staklenog stropa. Ali ženski lideri ne znače automatski i poboljšanje situacije za žene', konstatira Drakulić, zamjerajući predsjednici Kolindi Grabar Kitarović to što nije rekla da joj je baš komunistička obrazovna politika omogućila da jednoga dana postane predsjednica Hrvatske. Zasluga je komunizma to što je žene masovno opismenio i što im je ponudio put k obrazovanju, smatra Drakulić.

Tekst Slavenke Drakulić na njemačkom jeziku možete naći na ovom linku dok njegovu širu verziju na engleskom jeziku možete čitati na ovom linku