TV TORANJ U PRAGU

Betonski relikt komunizma pretvoren u jedinstveni hotel

02.11.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Žižkov televizijski toranj u Pragu, mnogima trn u oku i podsjetnik na razdoblje socijalizma, i danas čvrsto stoji na svoja tri betonska stupa i onima dubljeg džepa nudi buđenje uz jedinstven pogled na češku prijestolnicu sa 70 metara visine

Na tornju koji se iznad Praga izdignuo 1980. po tri betonska stupa obložena metalom razmješteno je devet različitih kapsula, od koji je jedna pretvorena u luksuznu hotelsku sobu.

Iako vanjskim izgledom jedinstveni One Room Hotel podsjeća na razdoblje socijalizma, hotelsku sobu krase suvremeni dizajn, luksuzni namještaj i moderne tehnologije.

Kupaonica je od sobe odijeljena staklenom stijenom pa se u panoramskom pogledu na Prag može uživati iz kreveta ili tople kupke, no to jedinstveno iskustvo gosti hotela plaćaju preko šest tisuća kuna po noćenju.

Širu perspektivu na Prag posjetitelji hotela mogu dobiti u promatračnici smještenoj na vrhu tornja, a za dodatan luksuz, u restoranu smještenom u jednoj od kapsula moguće je rezervirati privatnu večeru ili ručak za najviše 16 gostiju, uz mogućnost privatnog konobara i sommeliera

One Room Hotel

Kako piše Inhabitat, u tornju se još uvijek nalazi i oprema za prijenos koja se navodno koristila u vrijeme prekida komunikacije sa zapadnim svijetom tijekom socijalističke okupacije zemlje.

Zanimljivost ovoga tornja svakako su ogromne metalne bebe koje pužu prema vrhu. Iako je u danima kad je toranj izgrađen bilo strogo zabranjeno kritizirati njegov izgled, na prijelazu stoljeća vlasti su pokušale poboljšati javnu sliku građevine pa je za ukrašavanje pozvan češki umjetnik David Černy. Metalne bebe jedno su vrijeme bile i uklonjene, no nakon velikih javnih prosvjeda vraćene su na toranj.