Gaziantep

[FOTO] Drevni dvorac Rimljana i Bizantinaca uništen u potresu u Turskoj

06.02.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Potres koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju teško je oštetio dvorac Gaziantep, povijesno mjesto i turističku atrakciju na jugoistoku Turske. Dvorac se srušio tijekom potresa magnitude 7,8 koji ga je pogodio u ranim jutarnjim satima 6. veljače

"Neki od bastiona u istočnom, južnom i jugoistočnom dijelu povijesnog dvorca Gaziantep u središnjem okrugu Şahinbey uništeni su u potresu, a ostaci su razbacani po cesti", izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolu. "Željezne ograde oko dvorca bile su razbacane po okolnim pločnicima. Srušio se i potporni zid uz dvorac. Na nekim bastionima uočene su velike pukotine", stoji u izvješću, a prenosi CNN.

Kupola i istočni zid povijesne Şirvani džamije, koja se nalazi pored dvorca i navodno je izgrađena u 17. stoljeću, također su se djelomično urušili, dodaje se. Prema arheološkim istraživanjima, dvorac je prvi put sagrađen kao stražarnica u rimskom razdoblju u drugom i trećem stoljeću n. e., a s vremenom se proširivao. Svoj sadašnji oblik dobio je za vrijeme vladavine bizantskog cara Justinijana (527.-565. n. e.).

  • +7
Gaziantep Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Do sada je bilo više od 18 zabilježenih naknadnih potresa jačine 4 ili više stupnjeva po Richteru od prvog jutrošnjeg potresa, jednog od najjačih koji je pogodio Tursku u ovome stoljeću. Više od 600 ljudi poginulo je u pogođenim područjima Turske i Sirije. Prema turskom potpredsjedniku Fuatu Oktayu, u 10 turskih gradova oštećeno je oko 1700 zgrada.