ODMOR OD POVIJESTI

Bacači sjenki nagrađeni na Bitefu

25.09.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Zagrebačka kazališna skupina "Bacači sjenki", odlukom žirija 43. beogradskog teatarskog festivala (BITEF), dobitnik je specijalne nagrade za predstavu "Odmor od povijesti", objavio je u petak organizator festivala.

Predstava, čiji su autori Boris Bakal i Katarina Pejović, prvi je dio trilogije "Proces Grad", inspirirane romanom "Proces" Franza Kafke i njegovim filozofskim i političkim implikacijama.

Premijerno je izvedena u Zagrebu u travnju 2008. u knjižnici "Bogdana Ogrizovića" i od tada je prikazana više od 20 puta u Zagrebu, te u Sarajevu gdje je na 48. festivalu MESS-u 2008., u sklopu kompletne trilogije, osvojila nagradu "Avazov zmaj".

Nastup je karakterističan po tome što je za tu priliku postavljeno 26 kreveta za isto toliko ljudi koji čine publiku. Njih glumci redom uvode i smještaju u krevete iz kojih oni, ležeći, osluškuju i gledaju zvuke i prizore oko sebe, a predstava se temelji na osobnim emocionalnim doživljajima "publike".

Kako je navedeno u obrazloženju odluke žirija, "predstava preispituje klasičnu poziciju gledatelja, igra se granicama percepcije i obogaćuje gledatelja na čulnoj razini, mijenjajući time percepciju upotrebom intimnog prostora".

Uz dvoje autora, u izvedbi sudjeluju Damir Klemenić, Jelena Lopatić, Bojan Navojec, Marija Škaričić i Stanko Juzbašić.

"Bacači sjenki" su također nastupali na 41. BITEF-u 2007., kad su osvojili specijalnu nagradu za predstavu "Ex-pozicija".

Nagradu Grand prix "Mira Trailović" žiri je dodijelio predstavi "Sanjari" u režiji Miloša Lolića i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.