ZBOG PREVARE

Autorica romana 'Ubiti pticu rugalicu' tuži svog agenta

06.05.2013 u 09:49

Bionic
Reading

Harper Lee, autorica književnog klasika iz 60-ih godina prodanog u više od 30 milijuna primjeraka, tužila je svog agenta zbog prevare

Osamdesetsedmogodišnja Harper Lee, autorica romana 'Ubiti pticu rugalicu', tužila je svog agenta koji ju je, kako je navela, prevario i naveo da njemu prepiše autorska prava za Pulitzerom nagrađeno književno djelo.

U tužbi se navodi da je agent iskoristio njene poodmakle godine i slabost kada mu je prepisala autorska prava prije šest godina. Kada se njen dugogodišnji agent Eugene Winick razbolio 2002. njegov zet Semuel Pinkus prebacio je nekoliko klijenata u svoju tvrtku.

Harper Lee je živjela u staračkom domu 2007. i oporavljala se od moždanog udara kada je prepisala autorska prava djela 'Ubiti pticu rugalicu' agentu Pinkusu i njegovoj agenciji. Prema navodima tužbe, Lee nije znala da je prava prepisala upravo Pinkusovoj tvrtki.

Roman 'Ubiti pticu rugalicu' objavljen je daleke 1960. i dosad je prodan u više do 30 milijuna primjeraka. Radnja romana odvija se u vrijeme depresije u malom gradu u Alabami i govori o odvjetniku koji je branio crnca pogrešno optuženog za silovanje bijele žene.

Roman je dobio Pulitzerovu nagradu i po njemu je napravljen film s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi. Film je bio nominiran za osam Oscara a osvojio je tri, od kojih je jedan pripao Pecku za najbolju mušku ulogu.

Ovo je jedini roman koji je autorica objavila. Ona živi povučeno u Alabami, rijetko se pojavljuje u javnosti i odbija intervjue.