FESTIVAL 25FPS

Austrijski filmaš Peter Kubelka stiže u Zagreb

08.09.2014 u 16:59

Bionic
Reading

Posljednjeg dana desetog Festivala 25FPS 28. rujna u Zagrebu će se svojim zadnjim radom 'Monument Film', svojevrsnim spomenikom analognom filmu, predstaviti austrijski umjetnik Peter Kubelka, jedan od najznačajnijih autora u povijesti eksperimentalnog filma

Riječ je o dvostrukoj projekciji njegovih filmova 'Arnulf Rainer' iz 1960. i 'Antiphon' iz 2012, a bit će prikazani jedan pokraj drugoga i jedan preko drugoga, sa slikama koje se preklapaju. Svaki od filmova sastoji se od 9.216 kadrova na ručno obrađenim 35mm vrpcama, stoji u najavi ovogodišnjeg, slavljeničkog zagrebačkog festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS koji počinje 25. rujna.

Kubelkin prijelomni rad 'Arnulf Rainer', nazvan po njegovu prijatelju slikaru, sveo je film na svjetlo, tamu, zvuk i tišinu, a četrdesetak godina kasnije, revoltiran digitalizacijom koja je okončala stogodišnju prevlast analognog filma, autor je stvorio njegov antipod - svi crni kadrovi iz prvog filma u 'Antiphonu' su bijeli i obratno, svi zvučni dijelovi nijemi i obratno.

Austrijski umjetnik posjetio je festival i 2010, kada mu je priređena retrospektiva, a sada će zagrebačkoj publici imati priliku pokazati na koji se način buni protiv, kako je to sam nazvao, 'neprijateljskog preuzimanja' analogne kinematografije od digitalnih medija.

'Monument Film' je jedan od tri rada koji će se predstaviti u sklopu Expanded Cinema, stalnog festivalskog programa posvećenog uratcima koji pomiču granice audiovizualnog izraza inovativnim korištenjem tradicionalnih tehnika i alata.

Prvi će se predstaviti performans 'Covex' nizozemskog dvojca - vizualnog umjetnika Jorisa Strijbosa te skladateljice i zvukovne umjetnice Yamile Rios. Izvedba uživo na violončelu, čiji je domet proširen dodavanjem senzora na tijelo instrumenta, stvara složeno tkivo buke koje se proteže od brzih i kaotičnih fragmenata do harmoničnog i jednoličnog brujanja dok na vizualnom planu precizno ispaljivanje laserskih zraka kroz niz prozirnih predmeta stvara točkasti uzorak, što rezultira apstraktnim krajolicima boja i oblika u stanju neprestane mijene i pokreta.

Program 'Let Your Light Shine' donosi pet recentnih kratkometražnih filmova britanske eksperimentalne animatorice Jodie Mack: 'New Fancy Foils', 'Undertone Overture', 'Dusty Stacks of Mom: the Poster Project', 'Glistening Thrills' i 'Let Your Light Shine'. Filmovi su ručno rađeni tehnikom kolaža uz pomoć recikliranih materijala i pronađenih predmeta kojima se nastoji osvijestiti poveznica između apstrakcije likovne umjetnosti i grafičkog dizajna masovne proizvodnje. Rezultat je psihodelični rock mjuzikl, istovremeno intiman, šarmantan i stadionski spektakularan, ističe se u najavi.