ZAHTJEv za ispravak

Ana Kutleša ima i više od deset godina rada u kulturi te ispunjen uvjet određen javnim natječajem za ravnatelja Muzeja Grada Zagreba

09.11.2021 u 17:11

Bionic
Reading

Zahtjev za ispravkom navoda iz otvorenog pisma radnika Muzeja Grada Zagreba poslao nam je odvjetnik Luka Kurjan u svojstvu punomoćnika Ane Kutleše

Sa zahtjevom za ispravak javio nam se odvjetnik Luka Kurjan, u svojstvu punomoćnika njegove stranke Ane Kutleša, a vezano za naš članak objavljen u rubrici kultura dana 05. studenog 2021. u 12 sati i 33 minute, u kojemu smo prenijeli otvoreno pismo radnika Muzeja Grada Zagreba pod naslovom: 'Radnici Muzeja grada Zagreba napisali su otvoreno pismo protiv imenovanja Ane Kutleše za ravnateljicu'.

Odvjetnik Kurjan nas je zatražio da sukladno čl. 40., 41., i 42. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) objavimo ispravak navoda istaknutih u predmetnom članku. Naime, u tekstu je preneseno u cijelosti otvoreno pismo, bez navođenja imena i prezimena autora, a u njemu je iznesena neistina, u sljedećim navodima: 'Nakon spomenute sjednice Upravnog vijeća, jedan od članova Upravnog vijeća utvrdio je da kandidatkinja Ana Kutleša ne zadovoljava uvjetima Natječaja, jer priloženim dokumentom nije dokazala da ima najmanje 5 godina rada u muzeju ili najmanje 10 godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju, što je navedeno i u Zakonu o muzejima te Statutu Muzeja grada Zagreba. Navedeno nedvojbeno znači da kandidatkinja ne zadovoljava formalne uvjete iz Natječaja te da se ne smatra kandidatom/kandidatkinjom u povodu Natječaja.'

Sukladno takvom gore navedenom navodu odvjetnik Kurjan i njegova stranka zatražili su ispravak na način da se prvenstveno konstatira kako je javnim natječajem za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Muzeja grada Zagreba od od 17.09.2021. propisano da kandidat mora ispunjavati između ostalog i sljedeće uvjete: 'najmanje pet godina rada u muzeju ili najmanje deset godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju' s tim da je njegova stranka, napominje Kurjan, gore navedeno i sukladno propozicijama natječaja dokazala elektronskom potvrdom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, KLASA: 034- 04/21-03/7 od 01. listopada 2021., na način da je od 01. siječnja 2010. godine, dakle u kontinuitetu više od deset godina, zaposlena i radi u udruzi BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture.

Odvjetnik Kurjan poslao nam je i dokaze koji podupiru ove ove navode, odnosno rečenu Potvrdu HZMO-a te javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Muzeja grada Zagreba od 17.9.2021., no potvrdu ne smijemo objaviti.

'Nadalje' - piše odvjetnik Kurjan u svom zahtjevu za ispravak navoda iz otvorenog pisma koje su s čitavom javnošću, pa i s nama, podijelili zaposlenici Muzeja Grada Zagreba - 'uvjeti iz teksta natječaja opisuju način dokazivanja godina rada u kulturi te se isti dokazuju na sljedeći način: 'Uz pisanu prijavu za natječaj kandidati su dužni priložiti: (...) 4. dokaz o radu u muzeju ili radu u kulturi, znanosti ili obrazovanju (preslika radne knjižice, odnosno elektronički zapis ili potvrda o podacima evidentiranim u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, uvjerenje poslodavca) elektronički zapis ili potvrda o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ne starije od 3 mjeseca ili drugi odgovarajući dokaz)'.

"S obzirom da je moja stranka sukladno propozicijama iz natječaja uspješno i pravilno dokazala svoj angažman na radu u kulturi više od deset godina, od Vas tražimo ispravak na način da se konstatira kako moja stranka ima i više od deset godina rada u kulturi pa s obzirom na navedeno ima ispunjen navedeni uvjet određen javnim natječajem.

Također, u prenesenom pismu navodi se sljedeće: 'Nakon što su obaviješteni o previdu koji se dogodio prilikom pregleda prijava na Natječaj te o nevažećoj prijavi kandidatkinje Ane Kutleša, vanjski članovi Upravnog vijeća nisu sazvali hitnu sjednicu Vijeća i poništili izbor toga kandidata te predložili drugog, već su s tri glasa prihvatili naknadnu dostavu dokumentacije kandidatkinje Ane Kutleša, iako je u tekstu Natječaja, koji je 13. rujna ove godine potpisala sama predsjednica Upravnog vijeća, Iva Prosoli Stojkovska, navedeno: 'Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati… Osoba koja ne podnese pravovremenu i potpunu prijavu… ne smatra se kandidatom/kandidatkinjom…'"

'U ovakvoj formulaciji ostaje nejasno i podložno interpretacijama čitatelja je li naknadna dostava dokumentacije zaista i zatražena i je li ju kandidatkinja Ana Kutleša dostavila, a istina je da Ana Kutleša nije primila takav zahtjev te je ista do dana današnjeg primila jedino pisanu obavijest kojom je iz Muzeja grada Zagreba pozivaju na razgovor glede prijave na natječaj te je isti primljen putem elektroničke pošte dana 15.10.2021.

Naime, da li je odluka Upravnog vijeća o naknadnoj dostavi donesena, moja stranka ne može znati, ali ista nikada nije primila obavijest ili zahtjev za dostavom dodatne dokumentacije. Također i s obzirom da je moja stranka Ana Kutleša dostavila u prijavi na javni natječaj svu dokumentaciju traži se ispravak u dijelu u kojem se navodi da je moja stranka podnijela 'nevažeću prijavu' nego upravno suprotno, prijava moje stranke je bila pravovremena i potpuna. Nadalje, Vašim objavljivanjem 'otvorenog pisma' u kojem se protivno Uredbi o zaštiti osobnih podataka objavljuju neistiniti osobni podaci moje stranke u vidu godina iskustva na poslovima u kulturi, a koje podatke je moja stranka dostavila Muzeju grada Zagreba isključivo za provedbu javnog natječaja, a bez da ste istinitost informacija provjerili s mojom strankom, narušen je profesionalni ugled moje stranke i dovedena je u pitanje etičnost postupanja moje stranke prilikom prijave na javni natječaj. S obzirom na sve do sada navedeno od Vas zahtijevamo objavu ispravka kako je to određeno Zakonom o medijima.

S poštovanjem, odvjetnik Luka Kurjan u ime Ane Kutleše'