9. SRPNJA

'Amadeus' Miloša Formana posljednja Skrivena projekcija Motovuna

06.07.2018 u 11:21

Bionic
Reading

Film 'Amadeus' nedavno preminulog Miloša Formana posljednja je ovoljetna Skrivena projekcija Motovun Film Festivala u Zagrebu, a prikazuje se 9. srpnja

Veliki hit iz 1984. godine i jedan od najuspješnijih Formanovih filmova 'Amadeus' prati priču dvojice skladateljskih rivala na bečkom carskom dvoru - genijalnog Wolfganga Amadeusa Mozarta te osrednjeg i jalnog Antonija Salierija. Utjelovili su ih Tom Hulce i F. Murray Abraham, a rivalstvo i ljubomora dvojice skladatelja osjećali su se i među glumcima na snimanju.

Hulce je prije snimanja vježbao sviranje klavira i do pet sati dnevno, nakon što je dobio ulogu u konkurenciji Kenetha Branagha, Mela Gibsona i Micka Jaggera, dok je Marka Hamilla odbio Forman, jer nekadašnjeg Lukea Skywalkera nije mogao zamisliti kao Mozarta.

Film je snimljen u Formanovoj rodnoj Čehoslovačkoj pod budnim okom tajnih službi tadašnjeg režima, a redatelj je tretiran kao izdajnik, jer je uzeo američko državljanstvo. Talent je Miloša Formana, kao pripadnika češkog novog vala, doveo do Hollywooda, gdje kasnije osvaja i dva Oscara. Prvi upravo za 'Amadeusa', a drugi za 'Let iznad kukavičjeg gnijezda', koji je prošle godine prikazan na Skrivenoj projekciji u bolnici u Vrapču.

Koja je iduća tajna lokacija, možete saznati prijavite li se na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com, a bit će objavljena dan prije projekcije.