RETROGRADNO ISTRAŽIVANJE

Agatha Christie patila je od demencije

06.04.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Analizirajući njezine kasne radove, kanadski istraživači došli su do zaključka da je autorica čuvenih kriminalističkih romana Agatha Christie patila od demencije

Znanstvenici Ian Lancashire i Graeme Hirst sa sveučilišta u Torontu proveli su temeljitu analizu njezinih djela koja je napisala u dobi od 28 do 82 godine. Brojeći raznolikost i učestalost ponavljanja određenih riječi i fraza, došli su do zaključka da je u kasnijim romanima često koristila neodređene riječi poput 'netko' i 'nešto' te unutar djela uporno ponavljala iste fraze.

Značajno sužavanje spisateljičina vokabulara u kasnijoj dobi naročito je vidljivo u romanu 'Slonovi pamte' koji je napisala u dobi od 81 godinu. U njemu je koristila čak 30 posto manje riječi nego u djelu 'Nepoznato odredište' koje je napisala kao 63-godišnjakinja. Jednako tako, u knjizi 'Slonovi pamte' 18 posto više puta ponavljala je fraze i imala čak tri puta više neodređenih riječi, prenosi Guardian.

Sve to upućuje na zaključak da je autorica svjetski poznatih likova, detektiva Herculea Poirota i gospođice Marple, patila od Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici.