BELGIJSKI POLICAJAC

Agatha Christie lik slavnog Poirota napravila prema susjedu

15.05.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Policajac iz Belgije koji se nakon Prvog svjetskog rata kao izbjeglica doselio u Englesku inspirirao je književnicu Agathu Christie za stvaranje lika Hercula Poirota - nova je teorija o nastanku slavnog detektiva

Umirovljeni mornarički pukovnik Michael Clapp istraživao je obiteljske korijene kada je otkrio da su se stotine belgijskih izbjeglica nakon Prvog svjetskog rata doselile na sjeverozapad Engleske, u regiju neformalno zvanu West Country.

Među njima bio je i policajac Jacques Hornais, čije je ime Clappova majka povezivala sa susjedom slavne književnice Agathe Christie, gospođom Potts Chatto.

'Christie je uvijek govorila da joj je kao inspiracija za lik Hercula Poirota poslužio belgijski izbjeglica, a Jacques Hornais jedini je policajac koji je u periodu kada je odrastala živio u njenoj blizini', rekao je Clapp.


Više o nastanku Herculea Poirota Christie je otkrila u svojoj autobiografiji.

'Sjetila sam se belgijskih izbjeglica iz djetinjstva. Imali smo pravu njihovu koloniju tijekom života u župi Tor. Zašto svog detektiva ne učiniti Belgijancem? Umirovljenim policijskim službenikom. Ne premladim. Koju sam grešku tada učinila? Rezultat je to da moj detektiv na kraju ima više od stotinu godina', pisala je Christie.

Književnica Sophie Hannah, koja će u rujnu objaviti autorizirani nastavak pustolovina Herculea Poirota, roman 'The Monogram Murders', novo otkriće smatra zanimljivim, no pita se zašto, ukoliko je tome zaista tako, Christie nije nikada objavila konkretno ime.