EUROPSKA KOMISIJA

2018. treba biti Europska godina kulturne baštine

07.09.2016 u 09:46

Bionic
Reading

Europska je komisija predložila da se 2018. godina u Europskoj uniji proglasi Europskom godinom kulturne baštine. ‘Naša kulturna baština nije samo sjećanje na prošlost; ona je i ključ naše budućnosti’, izjavio je povjerenik za kulturu, obrazovanje, mlade i sport Tibor Navracsics o ovom prijedlogu, koji još trebaju podržati Europski parlament i Vijeće Europe

‘Europska godina kulturne baštine bit će prilika za podizanje svijesti o društvenoj i ekonomskoj važnosti kulturnog naslijeđa i europskoj izvrsnosti u tom području’, smatra povjerenik EK Tibor Navracsics te je pozvao i ostale ključne institucije EU-a da podrže ovu ideju. Cilj je Europske godine kulturne baštine ‘istaknuti što EU može učiniti u zaštiti, digitalizaciji, infrastrukturi, istraživanju i razvijanju vještina’ koje se odnose na ovo područje te ukazati na tradicije, jezike i umjetnost koja i danas oblikuje europsku svakodnevicu.

Pomoću podrške programa Creative Europe namjera je u 2018. godini organizirati niz informativnih i edukativnih akcija te događaja koji će podići svijest o europskoj kulturnoj baštini. Ističe se i da kulturno naslijeđe Europe ima važnu ulogu u vanjskopolitičkim odnosima te da se Europskom godinom kulturne baštine želi skrenuti pozornost na uništavanje kulturne baštine diljem svijeta.

U sektoru koji se bavi očuvanjem kulturne baštine u EU zaposleno je direktno oko 300 ljudi, dok se indirektno stvara 7,8 milijuna radnih mjesta. Kulturna baština je važna za socijalnu koheziju i investicije, također smatra Europska komisija, koja je u ljeto 2014. upozorila da je ovaj sektor na raskrižju zbog smanjivanja nacionalnih budžeta, opadanja sudjelovanja u tradicionalnim kulturnim aktivnostima, globalizacije i tehnoloških promjena.

Kulturna je baština još 2007. postala jedan od prioriteta Europske agende za kulturu. Prijedlog koji je EK uputio ostalim institucijama Unije možete pogledati na ovom linku