NAJČITATELJICA

12-godišnja Dora Tutić u godinu dana pročitala 195 knjiga

12.02.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Sa 195 pročitanih knjiga u 2009., za što joj je trebalo manje od dva dana po jednoj knjizi, dvanaestogodišnja Dora Tutić osvojila je titulu Najčitatelja grada Zagreba u kategoriji osnovnoškolaca, koja joj je danas svečano dodijeljena u Zagrebu.

Dora Tutić odlična je učenica šestog razreda zagrebačke Osnovne škole Petra Zrinskog, a na čitanje ju je potaknuo tata koji joj je, rekla je, kad je bila mala volio čitati priče za laku noć, ponajviše bajke braće Grimm i Hansa Christiana Andersena.

Kako je napomenula, kod čitanja najviše voli što, ako je knjiga dobro napisana, može i sama sudjelovati u njoj i postati dio priče, a sada joj je najdraža knjiga "Grad zvijeri" Isabel Allende.

Izbor Najčitatelja devetu godinu zaredom organiziraju Knjižnice Grada Zagreba, u suradnji s Coca-Colom. Dobitnici dobivaju statuu, plaketu, komplet knjiga i besplatnu članarinu u KGZ-u do 18. godine.

Knjigama i popustima na svoja izdanja Doru Tutić nagradili su još "Školska knjiga" i "Algoritam", dok Akademija Petar Zrinski trima prvoplasiranima daruje tečaj brzog čitanja.

Do najčitatelja dolazi se putem dječjih odjela KGZ-a, odnosno usporedbom njihovih statistika o posudbi.

Davorka Bastić, ravnateljica KGZ-a drži da je prava vrijednost projekta popularizacija čitanja među djecom i što su knjižnice diljem Hrvatske, slijedeći njihov primjer, počele sa sličnim nagrađivanjem.

Uz projekt Najčitatelja, Coca-Cola je u proteklih devet godina donirala više od dvije tisuće knjiga knjižnicama u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Splitu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu i Puli.