VITA JELA

Vlast i oporba: sjaši Kurta da uzjaši Murta

25.09.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Vlast i oporba: sjaši Kurta da uzjaši Murta

Nisam čuo ni jedan jedini konkretan savjet što učiniti, nego samo što ne valja. Tako se unutarnja i vanjska politika ne mogu voditi – rekao je to Zoran Milanović na kraju saborske debate o svom prvom, s velikim interesom iščekivanom, izvješću o stanju nacije.

Premijer potpuno ispravno primjećuje da u opoziciji postoji velik manjak kapaciteta za ozbiljno vođenje politike. U kritici Vladine politike Tomislav Karamarko ostao je na razini oštre fraze. Nije za Milanovića imao savjete, nego zahtjeve. U prvom redu već mnogo puta ponovljeni zahtjev da odstupi. Ali mnogo je veći problem to što se ni u premijerovoj poslanici nije čulo gotovo ništa konkretno o tome 'što učiniti'. Premda je šef Vlade - za razliku od opozicije - u obavezi da vuče konkretne poteze i rješava probleme.

Ocjena da se tako ozbiljna politika ne može voditi vrijedi i u njegovu slučaju. Uostalom, Milanović ništa od opozicije nije mogao ni očekivati, jer ništa nije ni tražio. Nije ih pozvao na suradnju. Za vrijeme njihovih izlaganja napadno se cerekao. Hrvatskoj javnosti nakon svega ostaje mogućnost licitiranja o tome tko je u parlamentarnoj debati bio prazniji – vlast koja nije dala odgovor ni na jedno konkretno pitanje ili opozicija koja osim jalovih poziva da sjaši murta ništa drugo nije imala reći.