BILJEŽNICA ROBIJA K.

Radnička prava

04.07.2013 u 20:52

Bionic
Reading

Radnička prava

Moj tata je obukao plave gaće i čistu bilu košulju. Tata je išao u grad da će potpisat peticijum za referendum. Tata je rekao da je to referendum za radnička prava. Ja sam tatu pitao da jel mogu i ja ić sa njim potpisivat peticijum. Tata je rekao da mogu. Onda sam ja isto obukao plave gaće i čistu bilu košulju. Onda smo mi sva odgibali.

Dok smo gibali tata je meni rekao: "A baš mi je gula šta ideš sa menom! Super je šta još od malih nogu razvijaš klasnu svjest!" Ja sam pitao: "Tata, a šta je to klasna svjest?" Tata je rekao: "Klasna svjest je kad si svjesan da pripadaš radničkoj klasi i da se moraš borit za svoja radnička prava!" Ja sam pitao: "A ako nisi svjesan?" Tata je rekao: "Onda nemaš razvijenu klasnu svjest!" Ja sam pitao: "A kad ti i mama kažete za onu tetu iz vlade da nije ni svjesna kolika je debilka, jel onda ona nema razvijenu klasnu ili debilnu svjest?"

Tata je okrenijo se prema meni i rekao je: "Molim te, sine! Pričali smo o radničkoj klasi, nemoj da bezveze minjamo temu!" Onda sam ja pitao: "A šta je to radnička klasa?" Tata je rekao: "To su svi ljudi koji krvavo rade i u znoju lica svog zarađuju za kruv!" Ja sam pitao: "A jel ima neka druga klasa osim radničke?" Tata je rekao: "Ima! To su naši klasni neprijatelji, kapitalisti!" Ja sam pitao: "Ko su kapitalisti?" Tata je rekao: "To su ona govna šta izrabljivaju i tlače radničku klasu!" Ja sam pitao: "Zašto je izrabljivaju i tlače?" Tata je rekao: "Zato šta su govna i đubrad, reka san ti! Oni se bogate od našeg rada, kupuju vile i jahte, a radnik koji za njih crnči jedva zaradi za kruv i paštetu!" Ja sam rekao: "Mi smo jutros marendali mortadelu!" Tata je rekao: "Dobro, kruv, paštetu i mortadelu! A kapitalisti jedu škampe na jahti, razumiš!" Ja sam rekao: "O pičkaliim materina!" Tata je rekao: "Dobro si, sine, i reka!"

>Onda smo mi dva gibali dalje potpisat peticijum i držali smo se za ruke. Onda sam ja pitao: "A tata, a jel ima više radničke klase ili kapitalista?" Tata je rekao: "Više ima radničke klase!" Ja sam pitao: "Koliko više?" Tata je rekao: "Masu više! Kad sve skupa gledaš, na iljadu radnika dođe jedan kapitalista! Možda čak i na tri-četri iljade radnika otpada jedan takvi govnar!" Ja sam rekao: "To ne kužim!" Tata je pitao: "Šta ne kužiš?" Ja sam rekao: "Pa šta ih ne potaracate?" Tata je pitao: "Kako da ih potaracamo?" Ja sam rekao: "Lipo! Šta ih ne isprepičkate? Ako vas je toliko masu više, jebaćete im mater bez problema!" Tata je rekao: "E moj sinak, kad bi to bilo tako jednostavno..." Ja sam rekao: "Šta tu ima složeno? Ako je vas iljadu na njega jednoga, da je ne znam kakvi tučar skršićete ga u po sekunda! To je skroz jednostavno!" Tata je pitao: "Pa jel ti misliš da je humano tako skršit čovika?" Ja sam pitao: "A jel ti misliš da je humano šta on vas tlači?" Tata je rekao: "Nije!" Ja sam rekao: "Onda je humano skršit ga!"

Tata je rekao: "Nije rješenje u nasilju, sinak! Tako bi tvoj dida sve kapitaliste potaraca sa šmajserom! On ima taj bolesni socijalistički film u glavi!" Ja sam pitao: "Šta je to socijalistički film?" Tata je rekao: "To je film u kojem nema kapitalista!" Ja sam rekao: "Nema klasnih neprijatelja? Pa prva liga!" Tata je rekao: "Je, al nema ni građanske slobode! To si utuvi u glavu!" Ja sam rekao: "Okej, utuviću!" Tata je pitao: "Jel ti uopće bereš šta je to građanska sloboda?" Ja sam rekao: "Sad berem kad si mi objasnio!" Tata je rekao: "Aj da čujem!" Ja sam rekao: "Ako građanske slobode nema kad nema kapitalista, a kapitalisti nas tlače i izrabljivaju, to onda znači da je građanska sloboda tlačenje i izrabljivanje!"

Tata je rekao: "Ama nije, nego je skroz obratno! Nemoš mi sad tu padat s Marksa, pizdamu strinina! Moraš skužit da je prošlo vrime revolucije i komunjara! Danas je ipak demokracija, jebemu jarca!" Ja sam pitao: "A šta je to demokracija?" Tata je rekao: "Demokracija ti je najglavnija stvar, malac! Demokracija je kad moš bit šta god oćeš, i kad slobodno moš govorit šta god te je volja, a da ti to niko ne može zabranit! I niko nikoga ne smi skršit, razumiš, tu je ta razlika!" Ja sam pitao: "Znači, moš srat i protiv kapitalista?" Tata je rekao: "Naravski! Ja najslobodnije mogu reć da su to kurvini sinovi i đubrad šta izrabljivaju nas radničku klasu!" Ja sam pitao: "Pa šta njih kuri bolac šta ti govoriš ako te oni i dalje izrabljivaju?"

Tata je okrenijo se prema meni i rekao je: "Je, al mi radnici moramo koristit demokracka srestva u borbi za svoja prava!" Ja sam pitao: "Šta su to demokracka srestva?" Tata je rekao: "Ha, pa ima ih mali miljon, ko bi ih sad sve nabrojio! Evo naprimjer primjera ovi peticijum, to ti je isto jedno demokracko srestvo! Tu ćemo im se bogami najebat sveca!" Ja sam pitao: "Zato šta slobodno serete protiv kapitalista?" Tata je rekao: "Pa i zato! Nemoš u demokraciji bit nasilnik i komunjara, nego u demokraciji moraš bit pametan i lukav! Moraš kapitalistu zajebat, kužiš, moraš mu prić s leđa i onda ga..." Ja sam rekao: "Evo nam neko prilazi sprida!" Tata je dignijo glavu i rekao je: "Srceliti irudovo, pa to je moj direktor!" Ja sam pitao: "Klasni neprijatelj?" Tata je rekao: "Muči, cukunu, čuće te!"

Onda je jedan barba u žutoj košulji dogibao do nas. Tata je porumenkijo po faci i rekao je: "Dobar dan, gospodine direktore, kako ste?" Barba je rekao: "A evo nije loše! A di ćete vi dva mladića? Malo u šetnju, a?" Ja sam rekao: "Evo baš idemo potpi..." Samo tata je uletijo: "Idemo malo skočit do zoološkog! Mali mi voli gledat one razne beštije, pa da mu učinim gušt!" Barba je rekao: "Ajde baš lipo!" Ja sam rekao: "Ali tata, zar ne idemo potpisat peticijum?" Tata je zaškarpunijo se ka grancigula i rekao je: "A je, usput ćemo i potpisat peticijum za zaštitu lavova i kitova! Ja i mali smo baš angažirani na zaštiti tih jadnih beštija! A i kakvi bi to bija svit bez lavova i tigrova, tojest kitova, jel tako?" Barba je rekao: "Tako je, svaka čast! Velika je to stvar kad dica uče od roditelja kako se triba borit za lipši i pravedniji svit!" Tata je rekao: "A je, moramo se oko dice trudit! Oni su naša budućnost!" Barba je rekao: "E pa guštajte, doviđenja vam!" Tata je rekao: "Doviđenja, gospodine direktore!"

Onda smo tata i ja gibali dalje i šutili smo. Onda je za pet minuta tata pitao: "Di smo ono stali?" Ja sam rekao: "Stali smo kod demokrackih srestava u borbi za radnička prava!" Tata je rekao: "Aha! A šta smo zadnje o tome rekli?" Ja sam rekao: "Rekli smo kako u demokraciji svak živ može slobodno srat protiv kapitalista!" Tata je rekao: "Pa dobro, onda sad znaš šta su demokracka srestva, jel tako?" Ja sam rekao: "Znam! Čim si reka da kapitalistima moramo prić s leđa sve sam skužnijo!" Tata je pitao: "Šta si skužnijo?" Ja sam rekao: "Da im se triba utirat u guzicu!"

Robi K. (IIIa)