BLOG VITA JELA

Radmanova katedrala zloduha

05.07.2013 u 19:52

Bionic
Reading

Obraćam se vama koji javnosti prenosite zlo – tim se riječima ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman obratio novinarima, optužujući ih da su ga izložili 'progonima, obezvređivanju i javnom sramoćenju', pa ih je u istom dahu napao da ugrožavaju živote, njega, njegove obitelji i zaposlenika na Prisavlju. 'Svi koji čitaju vaše napise, oni će upotrijebiti svoju moć da bi zaprijetili našim životima, obiteljima i djeci, oni će koristiti vaše argumente da bi upali u naše stanove, pljačkali našu imovinu i koristili javni poziv na linč', rekao je Radman.

Nevjerojatno da se šef velike medijske kuće takvim tonom okomi na novinare, pokazujući elementarno nerazumijevanje novinarskog posla i medijskih sloboda. Ono što Radman naziva sudjelovanjem u zavjeri tek je odrađivanje novinarskog posla. Mediji su se samo bavili skandalima koje on nije prestajao proizvoditi otkako je prošle jeseni instaliran na čelnu funkciju na Prisavlju. Potpuno je ignorirao činjenicu da se našao u sukobu interesa. Smatrao je normalnim da uz posao ravnatelja javne televizije može imati i svoje firme kao i sudjelovati u upravnim i nadzornim odborima banaka i privatnih korporacija. Kad je otkriven, izmotavao se kako je njegovo nepodlijeganje zakonu o sukobu interesa uvjet političke nezavisnosti televizije. Potom je uhvaćen u nepotizmu: na važno je uredničko mjesto postavio svog kuma, ignorirajući protivljenje novinara i sitan detalj da njegova akvizicija nije ispunjavala ni formalne uvjete natječaja. Najnovije, pokazalo se da u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio cijeli hotel koji ima u Sloveniji.

Ali, umjesto da ponudi ostavku i tako se časno oprosti s funkcijom kojoj, očito, nije dorastao, vlastitim skandalima debelo kompromitirani Radman za svoje nevolje posve neargumentirano i vrlo bezobrazno baca se blatom na novinare. Reakcija pokazuje koliko je njegov izbor bio pogrešan: on uopće nije sposoban akceptirati ni funkciju javne televizije ni ulogu medija u demokratskim društvima. Prisavlje je u proteklih više od dvadesetak godina vidjelo svakakvih sramota i čuda, ali javna televizija, nekad pompozno nazivana 'katedralom duha', s njim na čelu i dalje ostaje jazbina zloduha.