BILJEŽNICA ROBIJA K.

Mesarnica Kroacija

04.07.2013 u 20:37

Bionic
Reading

Mesarnica Kroacija

Moja mama je ugibala u mesarnicu od onog barba Ferde. Kad je došla na red mama je barba Ferdu pitala: "Jel imate možda koji komad stare kosti i žlundre?" Barba Ferdi je uletilo čudilo: "Šta će vam, gospođo, stara kost i žlundra?" Mama je nasmjehuljila se i rekla je: "Ma to mi je za pasa!" Barba Ferdo je dignijo livu ombrvu i pitao je: "Za pasa?" Mama je rekla: "Je, za pasa!" Onda je barba Ferdo malo pročeprka po kanti od škovaca. Onda je on izvadijo iz kante jednu kost i rekao je: "Evo, oćel ovo pasićku bit dosta?" Mama je rekla: "Pa ne znam baš, nije da mi je pekinezer..." Barba Ferdo je rekao: "Aaa, to je znači veći komad džukele!" Mama je klimnila glavom i rekla je: "Je, je, kus beštije!" Onda je barba Ferdo opet pročeprka po kanti i izvadijo je još jednu kost. Onda je on to mami spakova u najlonsku. Mama je zafalila se i odgibala je prema vratima. Barba Ferdo je njoj doviknijo: "Skužajte, gospođo, a otkad to vi imate pasa?" Mama je rekla: "Otkad god sam se za njega udala!"

Kad je mama izgibala barba Ferdo je ostao u lakšem ošamutu. On je gledao u barbu u plavoj jaketi šta je bio čekao iza mame. Barba Ferdo je njemu rekao: "Jel vi ovo možete virovat, a?" Barba je slegnijo sa ramenima i šutijo je. Barba Ferdo je rekao: "Ne može čovik doć sebi kakvog sve svita ima! Ova mesarnica je postala živa noćna mora, jebame jarac ako nije... Šta ste vi tili?" Barba u plavoj jaketi je rekao: "Moliću vas pet deka friške junetine!" Barba Ferdo je zinijo: "Čega?!" Barba je rekao: "Junetine! Pet deka! Ako je friška!" Barba Ferdo je podviknijo: "Pa kako ću ti, čoviče, otkinit pet deka! To mi ne može stat ni na vrh noža!" Barba je rekao: "Ja bi vas molijo! Meni je pet deka više nego dosta!" Barba Ferdo je najprvo piljio u barbu u plavoj jaketi. Onda je on zakolutačijo sa očima i rekao je: "A dobro, kad me tako lipo moliš!"

Onda je barba Ferdo otkinijo sa nožom komadić junetine i držao ga je sa dva prsta. Barba je nagnijo se prema naprid i pitao je: "Jel vam to od mišića?" Barba Ferdo je rekao: "Ja mislim da je ovo od kurca! Al to vam je takođe mišić!" Barba je rekao: "Moliću vas da mi to sameljete!" Barba Ferdo je zinijo: "Šta? Ovih pet deka?" Barba je rekao: "Je, moliću lipo, da mi bude mljeveno!" Barba Ferdo je rekao: "Oooo, znači radiće se polpete i pljeskavice, a? Roštilj spremamo, je li? A bogami će doteć i za ćevape! Oćel doć cila familija na obid?" Barba u plavoj jaketi je rekao: "A ne, ovo je za moju Žaklin!" Barba Ferdo je rekao: "Žaklin? Ali vam je žena Francuzica?" Barba je rekao: "Žaklin je moja mala maca!" Tu je barba Ferdo začepijo lambrnju i spakova je barbi meso. Barba u plavoj jaketi je platijo i izgibao je.

Onda je za pet minuti u mesarnicu ugibao onaj barba Jole. Barba Ferdo je još bio u lakšoj komatozi. On je barba Joli rekao: "Nemoš virovat, jebate! Odrasli čovik zove ženu da mu je mala maca!" Barba Jole je rekao: "Na bava kua?" Barba Ferdo je rekao: "Majkemi mile! To je živa jeza kakvog sve svita ima! I svi ulaze u moju mesarnicu!" Barba Jole je rekao: "Možda mu je mačka mala maca?" Barba Ferdo je rekao: "Ma je, moš mislit! Zašto bi mu mačka bila maca?" Barba Jole je rekao: "Pa sad je tip uša u crnog audija, a na zadnjem sicu sidi sijamska mačka! Onda je iznija sijamsku na klupicu u parkić i odma joj da polpetu od mljevenog za izist! I tek onda je pustijo da se malo igra po parkiću!" Barba Ferdo je raskobečijo oči i viknijo je: "Čoviče! Pa ja ću u ovoj mesarnici ispalit na živce od klasnih razlika!"

Onda je barba Ferdo barba Jolu pitao: "Jesi ti za štagod?" Barba Jole je rekao: "Ma rađe ne bi! Samo sam navratijo da malo vidim šta imaš!" Barba Ferdo je zarežao: "Evo imam friške žigerice! Oš da ti sitno nasjeckam dva i po deka da nahraniš gaštrapana? Iliš rađe tri deka mulama za pantaganu?" Barba Jole je podviknijo: "Koji je tebi kurac, Ferdo?! Jesi ti popizdijo?!" Barba Ferdo je rekao: "Kako neću popizdit, čoviče božji! Jebu me klasne razlike, razumiš! Maloprije jedna žena nosi doma mužu stare kosti i žlundru ka da je pas! A ovi nosi mački mljevenu junetinu ka da je čovik! I plus je zove Žaklin!" Barba Jole je pitao: "A kako se zove muž od one?" Barba Ferdo je rekao: "Šta ja znam, jebate, biće Reks!"

Barba Jole je rekao: "A je, fakat je život posta koma! Ljudi žive ka zviri, a zviri ka ljudi! To možemo zahvalit našoj vladi šta nas je zavila u crno!" Barba Ferdo je rekao: "Aj, aj, nemoj ti u mojoj mesarnici pizdit protiv naše fašističke vlade!" Barba Jole je rekao: "Čekaj malo, pa nisam ja reka da nam je vlada fašistička!" Barba Ferdo je zarežao: "Slušaj, neću se ja u ovoj mesarnici sa mušterijama karat da li naša vlada jest fašistička ili nije normalna! Oš ti, prika, šta uzimat ili neš?" Barba Jole je rekao: "Neću, Ferdo, znaš da sam svratijo samo da parim oči!"

Mama je propičila sa najlonskom kroz parkić. Mama je cila se opotila od vrućine. Onda je ona sila na zidić kraj parkića da malo se odmori. Mama je zaklopila oči. Mama je zamišljala kako će od kosti skuvat juhicu za obid. U zamišljanju mama je nas za obidom pitala: "I? Kakva je juhica?" Tata je srkućao iz žlice i rekao je: "Dobra je, prva liga!" Ja sam rekao: "Bljak!" Mama je meni rekla: "Nemoj ti meni bljak! Juhica je najzdravija spiza za malo dite!" Ja sam rekao: "Nisam ja malo dite!" Mama je rekla: "Aj jedi i ne seri!" Tata je pitao: "A šta imamo posli juhice?" Mama je rekla: "Posli juhice imamo još juhice!" Tata je rekao: "Još juhice? A šta imamo posli još juhice?" Mama je rekla: "Posli još juhice imamo još još juhice!" Tata je rekao: "Još još juhice? A šta imamo posli..." Samo onda je mamu neko prodrmao za rame.

To je bila ona teta Rita. Teta Rita je žena od onog barba Jole. Teta Rita je mami rekla: "Šta je, mila? Parilo mi se da si zaspala na zidiću?" Mama je rekla: "A nisam, nisam! Nego sam mislila šta ću kuvat za obid, pa me uvatila mala snaga!" Teta Rita je sila na zidić do mame i rekla je: "Kužim te trista posto, viruj mi!" Mama je rekla: "Znaš šta, nema mi goreg horora od toga, majkemi!" Teta Rita je rekla: "Nemoj mi ništa govorit, mila! Mi ti doma misec dana nismo pristojan obid izili! Jedan dan blitva, sutra riži na ulju, pa jedan dan pura, sutra riži na ulju... i tako misec dana, užas živi! Ono, bolju su spizu mogli si priuštit rulja u Aušvicu! I jutros sam rekla, a u pičku materinu, dosta je bilo, danas ću za obid ispeć punu škrovadu mesa sa kumpirima!"

Mama je živnila: "N bava kua?" Teta Rita je rekla: "Časna rič! Reci pravo - pa jebeš ti ovakvi život i ovakvu fašističku vladu! Neću ja zbog tih bolesnika crkavat na puri i rižima! I ja sam ti maloprije lipo otišla po friško meso! I saću to fino doma ispeć u škrovadi sa kumpirima, pašmo se baremko jean put natuć ka ljudi, makar nam bilo zadnje!" Mama je oblizala usne i pitala je: "A štaš ispeć? Biće mladu teletinu, a? Biće one lipe bržolice od ispod vrata?" Teta Rita je rekla: "Nisam tačno sigurna! Al ima ga najmanje jedno kil i po dva!" Mama je pitala: "Ali čega?" Teta Rita je rekla: "Nisam ti ja za to stručnjak, mila! A mom ti je Joli glavno da je meso, on ti tu ne pravi razliku!" Mama je rekla: "Pa jesi pitala prije nego šta si uzela?" Teta Rita je rekla: "Pravo da ti kažem, nisam! Ja sam samo to meso uzela!" Mami je uletilo čudilo: "I nisi pitala koje je?" Teta Rita je rekla: "Bože sačuvaj! Samo sam čula vlasnika di je zove Žaklin!"

Robi K. (IIIa)