VITA JELA

Ljubavnica kao političko pitanje

09.08.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Ljubavnica kao političko pitanje

Zašto se ne piše o ljubavnicama političara? Mislim da bi čitatelji više voljeli znati s kim je premijer nego s kim je Severina. To ja vas pitam – izjavila je u intervjuu Večernjem listu Jadranka Kosor, argumentirajući svoju tezu da medijima vlada hipokrizija jer se 'bave ljubavnicama pjevača i sportaša, a o političarima šute'.

Ideja da bi mediji trebali zavirivati u krevete političara prilično je neobična. Pogotovo kad dolazi od bivše premijerke. Koja se i sama javno zgražala kad su se, kako sama kaže, objavljivale 'užasne laži' o njenom privatnom životu, odnosno o njenim navodnim vezama s nekim ministrima. Ali, čini se da Kosor trenutno više zanima ne to s kim je aktualni premijer, nego s kim su neki drugi političari. Svojedobno, kad je njena bivša stranka podržala zahtjev o ustavnom određenju braka kao zajednice muškarca i žene, podrugljivo je napisala kako bi u Ustav možda trebalo ugraditi 'zabranu političarima (osobito demokršćanima) da imaju ljubavnice'. Bila je to prilično jasna aluzija na račun šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Sada na pitanje o tome je li Karamarku problem što je rastavljen, odgovara: 'Puno toga njemu nije problem…'.

Svojim ljubavnim insinuacijama Kosor čini isto ono što su radili i njeni desničarski kritičari kad su tvrdili da kao rastavljena žena i samohrana majka ne može biti na čelu HDZ-a: detalje iz privatnog života koristi kao sredstvo političkog dezavuiranja. Naravno da za političare nije važan njihov emocionalni ni seksualni status. Kriteriji njihova vrednovanja posve su drugačije prirode. Možda bi javnost voljela znati koga ljube, ali to sigurno nije javni interes. Tomislav Karamarko nikako nije niti može biti politička Severina. Nije važno s kim spava, nego kakvu politiku nudi i prakticira. Pitanje o ljubavnicama političara može se smatrati relevantnim samo u jednom slučaju: ako propovijedaju moralne norme kojih se sami nisu spremni držati.