KOMENTAR RATKA BOŠKOVIĆA

Kako je Šuker sklonio 12 milijardi kuna u HNB

  • Autor: Ratko Bošković
  • Zadnja izmjena 11.01.2011 21:53
  • Objavljeno 11.01.2011 u 21:00
ivan šuker, jadranka kosor

ivan šuker, jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Sredinom prošle godine, u jeku ekonomske krize, kad smo svi mislili da nam je država u bankrotu, kad su se investicije drugu godinu zaredom stropoštale za 14 posto, osobna potrošnja strugala po dnu zdjele, a rast nezaposlenosti dosegnuo vrhunac, nedavno smijenjeni HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker uspio je staviti na stranu, u čarapu, na oročenu štednju u Hrvatskoj narodnoj banci, nevjerojatnih gotovo 12 milijardi kuna gotovine

Otkriva to bilanca HNB-a, u rubrici pasiva, stavka 'oročeni depoziti središnje države'. Na kraju prošloga ljeta u toj je statističkoj kućici pisalo 11.691,1 milijun kuna, a po zadnjim objavljenim podacima, za kraj rujna prošle godine, na 'štednoj knjižici' Vlade Jadranke Kosor kod narodne banke bilo je upisano još uvijek skoro deset milijardi kuna, od čega gotovo šest milijardi u devizama. Riječ je o novom fenomenu: u četiri godine dotadašnjeg mandata bivši ministar financija nikada nije pokazao takvu šparnost, sve do 2009. središnja država u HNB-u nikada nije imala više od simboličnih 200-300 milijuna kuna, no u 2009. na računu se odjednom pojavilo više od četiri milijarde.

Što je to? Moguće je postaviti dvije teze. Prvo, Ivan Šuker kao ministar financija postupao je pažnjom dobrog gospodara, pa je u teškim godinama stvarao rezerve za još teža vremena, za plaćanje obveza koje središnjoj državi dospijevaju na početku ove, 2011. godine i slično. No vjerojatnija je druga teza: ministar Šuker mudro je i marljivo formirao novčane pričuve koje će HDZ-u biti potrebne, a i više nego dovoljne, da potkraj ove godine ponovno osvoji vlast.

A ta činjenica baca posve novo svjetlo na Ivana Šukera kao ministra i kao stranačkog čelnika. Čini se da je on svojoj stranci vrijedio puno više nego što mu je stranka bila spremna priznati. Izgleda da je za svoju stranku bio puno bolji ministar nego što su to shvaćali i stručnjaci i najšira javnost. Njegova je politička kreativnost očito bila veća od one koju otkriva kad mu zatitra brk.

S deset milijardi kuna u borbenim zalihama u maloj zemlji kao što je Hrvatska može se učiniti doista puno. Krenu li ponovno državni zaposlenici u neke proteste i štrajkove, bit će dovoljno samo sto-dvjesto milijuna da se primire. Sjetimo se, velike rasprave o besplatnom školovanju za sve studente prve godine vodile su se oko samo 200 milijuna kuna.

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Šukerova nasljednica mogla bi ni kriva ni dužna profitirati od 'kreativnog računovodstva' svog prethodnika

Guverner HNB-a Željko Rohatinski nekoliko je puta nudio Kosoričinoj Vladi deset milijardi kuna za izvlačenje zemlje iz krize i pokretanje gospodarstva, zadnji put jesenas u Šibeniku, no nisu mu nikada ni odgovorili. A i zašto bi, pa Vlada u HNB-u ima vlastitih deset milijardi - viška! Za oživljavanje gospodarstva joj očito ne trebaju ili ne zna kako bi ih iskoristila jer, od dvije milijarde namijenjenih interventnom kreditiranju poduzeća, HBOR je uspio potrošiti jedva 850 milijuna, pa sad nova ministrica Martina Dalić izvodi remake 'modela A i B'. (Posebna je tema zašto su totalno promašile baš sve poticajne mjere Vlade Jadranke Kosor, od modela A, B i C do subvencija za kupnju stanova...)

Novootkrivena kreativnost bivšeg ministra Šukera podsjeća nas na to da nikada nismo saznali zašto je on zapravo smijenjen. Spominjao se sukob oko nulte stope PDV-a, pa njegova teška narav, pa 'loši rezultati u gospodarstvu', ali teško da išta od toga može biti razlog za smjenu u politici. No, umjesto za mu zahvali za deset milijardi kuna u državnoj čarapi, premijerka Kosor zapravo ga je na odlasku izvrijeđala riječima da se, radeći puno, 'sasvim sigurno umorio' i da nije jednako snažno (valjda kao drugi ministri) 'mogao podnijeti da drugi, koji na to imaju pravo, propituju što on radi'.

Ako se sada Martina Dalić pokaže kao dobra ministrica financija, bit će to ponajviše zahvaljujući pričuvama koje joj je stvorio njezin domišljati prethodnik, Ivan Šuker. Te pričuve, o kakvima oporba može samo sanjati, istodobno dovode HDZ pred izbore u sasvim drugu poziciju, iz koje i s malo financijske vještine i lukavosti može s puno više vjerojatnosti računati na opstanak na vlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!