LISTA VELOG NIŠTA

Gle tko to govori da je Split na dnu dna?!

Bionic
Reading

Prošloga je tjedna nekoliko Splićana, intelektualaca, iz čista mira objavilo zajedničku izjavu o 'poželjnom profilu' budućeg splitskog gradonačelnika

Skupina, u kojoj su uz trojicu akademika Davorina Rudolfa, Nenad Cambija i Dinka Kovačića, još i Arsen Bačić, Kuzma Kovačić, Kažimir Hraste, Ante Mihanović, Andro Krstulović-Opara, Jakša Fiamengo te Nikola Grabić, otkrila je kako želi 'izbor čelnika grada koji ima zvanje i znanje blisko prirodi poslova iz samoupravnog djelokruga grada, iskustvo, dokazano poštenje, ugled i neokaljanu prošlost', a zapazili su i da 'gradonačelnik/gradonačelnica mora biti znalac, iskusna, odgovorna i poštena osoba, bez mrlje na svom putu, koja će biti na ponos svojih građana. Osim zvanja, znanja i iskustva, mora imati autoritet i lidersku sposobnost kojom će Splitu vratiti mjesto participacije u ključnim događajima na ovim prostorima', što god to značilo.

Dvojbu radi li se o domišljajima rezerviranima samo za iznimne umove ili o brutalnom fizičkom nasilju nad praznom slamom, posve su dokinuli tvrdnjom da se ne žele opredijeliti niti za jednog od aktualnih gradonačelničkih kandidata. Tek su ih pozvali da 'objave detaljne životopise'.

Na predstavljanju izjave, na splitskom Građevinskom fakultetu, naročito živahan bio je Grabić. Autoritetom zasnovanim na minulom radu, u kojem su i četiri godine provedene u gradonačelničkoj fotelji, okupljenima je povjerio: 'Grad je na dnu dna.'

Na dnu dna, dakle! Grabić, dakle! Zbog čitatelja koji su punili pelene u godinama kada je njegova administracija punila urede gradske uprave, nekoliko napomena: u jeku HDZ-ove željezne vladavine Hrvatskom, na lokalnim izborima 1993. godine u Splitu pobjeđuje koalicija stranaka predvođena HSLS-om, čiji član, Grabić, postaje gradonačelnik. Tadašnji hrvatski vladar Franjo Tuđman nije podnosio 'oporbene situacije' u velikim gradovima, pa su 1995. godine, nakon Oluje, njegovi operativci raznim obećanjima potaknuli većinu u Gradskom vijeću na prelazak iz haesleesova, haenesova... u HDZ. Među njima i Grabića.

Sljedeće godine dovršena je izgradnja gradskog kolektora, projekta bivše Grabićeve koalicije, koji je, zahvaljujući njegovim nepostojanim političkim uvjerenjima, prisvojio HDZ: u čast povijesnog oslobađanja splitskog akvatorija od fekalija, u gradskoj je luci skočio u more. Unatoč tome i izdašnoj medijskoj potpori, on i HDZ već dogodine gube na lokalnim izborima

Otada Grabić se pojavljuje u javnosti, u nepravilnim vremenskim razmacima, najčešće kao 'uspješni bivši gradonačelnik'. Na prošlim je izborima s neovisnom listom ušao u Gradsko vijeće, a pred ove, eto, sukreira fotorobot budućeg gradskog upravljača, jer grad je, ponovimo, 'na dnu dna'. Tamo ga je parkirao Kerum, na kraju procesa podvrgavanja političkih uvjerenja tržišnim principima, čiji je rodonačelnik na lokalnoj političkoj sceni upravo Grabić.

Kakav, dakle, treba biti splitski gradonačelnik? Sklon mijenjanju stranaka poput Grabića? Blizak krajnjoj desnici poput Kuzme Kovačića, HRAST-ova kandidata na izborima za Europski parlament? HDZ-ov prvoborac poput Opare?

Pobližeg odgovora, naravno, nema, jer skupinu čine ljudi čije su pretežno respektabilne profesionalne biografije uglavnom bile u ozbiljnom raskoraku s njihovim političkim angažmanom. Padao je Split desetljećima, a oni su ili sudjelovali, poput Grabića, ili lagano drijemali negdje u ćošku, da bi se sada, dok se nad truplom grada ukazuje križ, prenuli i naručili profil poželjnog gradonačelnika. Čeka se politička snaga koja će ostvariti narudžbu.
Lista Velog ništa