SOS STORK

Zagrebački ZOO podsjetio nas je na tužnu priču o bijeloj rodi Tesli

18.04.2018 u 13:35

Bionic
Reading

Godinu je dana prošlo otkad je bijela roda Tesla postao žrtva krivolova u Libanonu. Zagrebački ZOO podsjeća na njegovu tragičnu priču

Prije godinu dana, 11. travnja 2017., odašiljač kojim je u sklopu projekta SOS Stork Hrvatska označen mužjak bijele rode - Tesla, prestao je odašiljati podatke. Teslin je povratak u Čigoč, europsko selo roda, zaustavio metak krivolovaca tjedan dana ranije, 4. travnja oko 16 sati u blizini grada Bzal u Libanonu.

Baš u Libanonu bez obzira na tadašnju zabranu lova, iz zabave i pomame za trofejima godišnje strada oko dva i pol milijuna ptica selica. Osim peticije predsjedniku Republike Libanon Michaelu Aounu i tamošnjem ministru zaštite okoliša koja moli za osiguranje sigurnosti ptica selica, čak je i Stjepan Vokić snimio kratki film u kojem se obraća predsjedniku Aounu s molbom za taj plemeniti cilj.

Autor: YouTube

Na sastanku na kojem je predsjednika Libanona predstavljala njegova kći Claudine Aoun, za isti stol su sjeli predstavnici udruga za zaštitu ptica Society for Protection of Nature in Lebanon (SPNL) i Committee Against Bird Slaughter (CABS) s predstavnicima Libanonske organizacije lovaca. Postignut je iznimno važan dogovor u kojem stoji kako će svi oni zajedno i transparentno cijelu sezonu nadzirati aktivnosti lovaca, a vlada iz Beiruta je dala dodatnu garanciju kako će najstrože kažnjavati sve prekršitelje, odnosno one koji će ilegalno pucati po rodama koje migriraju preko njihove države.

No, bez obzira na obećanja i dobre namjere, krivolov se nastavio i velik je broj ptica ubijen. Hrvatska grupa SOS Tesla zato se ponovo javno obratila predsjedniku Aounu, njegovoj savjetnici Claudine Aoun Roukoz i Ministarstvu za okoliš, a u apelu im se pridružilo 58 organizacija iz 30 zemalja.

Čak tri, od ukupno četiri rode iz Hrvatske, koje su u sklopu projekta SOS Stork označene uređajima za praćenje, više nisu žive. S velikom nadom da je Tesla među zadnjim žrtvama krivolovstva i da će sve ptice selice sretno i sigurno letjeti svojim selidbenim putovima, Zagrebački ZOO donosi vam priču o Tesli.

Autor: YouTube