RODITELJSKA SREĆA

Zagrebačka obitelj morskih lavova dobila još jedno mladunče

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 29.06.2020 16:04
  • Objavljeno 29.06.2020 u 16:04
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zoološki vrt grada Zagreba

Kalifornijski morski lavovi Edith i Zaggyja koji stanuju u Zoološkom vrtu grada Zagreba dobili su sedmog potomka

U Zoološkom vrtu grada Zagreba jučer je na svijet došao kalifornijski morski lavić. Riječ je o sedmom potomku tate Zaggyja i mame Edith.

  • +3

Kalifornijski morski lavić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zoološki vrt grada Zagreba

Dvadesetšestogodišnji morski lav rođen u Njemačkoj i njegova osam godina mlađa družica rođena u Nizozemskoj uživaju u zajedničkom životu u Hrvatskoj. Tako od 2007. godine uspješno proširuju obitelj.

Prvorođenac se zove Simba, a nakon njega na svijet su stigli Kan, Abi, Pepe, Luce te mladunci rođeni prošle i ove godine. Prošlogodišnjem se još ne zna spol, a o tome mu ovisi dodjela imena. Na isto će čekati i najmlađi član obitelji star svega jedan dan.

Mladunac je prava ljetna beba. Uživa u zatvorenom dijelu nastambe, ali i uz bazen.

Mama Edith na svijet ga je donijela nakon trudnoće duge 11 mjeseci. Pritom je pokazala kako se svakom novom bebom roditeljska ljubav ne dijeli, nego množi. Brzo je zaboravila porođajne boli i mladuncu se u potpunosti posvetila. Nježno ga je očistila i poticala na hranjenje.

Sve su to diskretno promatrali djelatnici Zoološkog vrta i odahnuli kad je mladunče počelo sisati. Najbolji je to znak da će s njime najvjerojatnije sve biti u redu. Zanimljiva je činjenica da je mlijeko morskih lavova izrazito bogato mliječnim mastima kako bi mlado moglo brzo rasti i napredovati. Zahvaljujući tome mladunče pliva i roni već s dva mjeseca.

Novi zagrebački mladunac dugačak je oko 80 centimetara i težak oko sedam kilograma. Njegovo je kućanstvo trenutačno peteročlano. Živi s roditeljima, sestrom Luce i prošlogodišnjim mladunčetom. Starija braća rasula su se po svijetu – od Sjeverne Makedonije do Španjolske.

U prirodi kalifornijski morski lavovi nastanjuju zapadne obale Sjeverne Amerike. Tamo su im predatori velika bijela psina, plava psina te kitovi ubojice.

Mnogi ih ljudi zamjenjuju s tuljanima. Od tuljana su slabije prilagođeni životu u moru, ali se zato nešto bolje kreće po kopnu. Na jelovniku su im morske životinje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!