DIVOVSKA SJENA

Ovo je sve što trebate znati o potpunoj pomrčini Sunca

21.08.2017 u 19:17

  • +13

Pomrčina Sunca

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Beawiharta

Bionic
Reading

Stanovnici SAD-a danas će imati priliku vidjeti totalnu pomrčinu Sunca. Većinu EU-a taj će događaj potpuno zaobići, pa tako i nas

Večeras, 21. kolovoza, kad na zapadu SAD-a bude podne, Amerikanci će imati priliku vidjeti potpunu pomrčinu Sunca. Cijeli SAD, od zapadne do istočne obale, moći će doživjeti taj zanimljiv fenomen.

Pomrčine se događaju kada se Mjesec nađe između Sunca i Zemlje. Tijekom potpune pomrčine Mjesec potpuno zakloni Sunce promatračima, a njegova sjena nakratko dan pretvori u noć.

  • +11
Pomrčina Sunca Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

S obzirom da se Zemlja oko Sunca vrti pod promjenjivim nagibom od oko 23 stupnjeva, a Mjesec se oko Zemlje vrti pod sasvim malim, također promjenjivim, nagibom, pomrčine se događaju samo kad se sva spomenuta nebeska tijela nađu na pravom mjestu.

Udaljenost Sunca od Zemlje je 400 puta veća nego udaljenost Mjeseca od Zemlje, a promjer Mjeseca je oko 400 puta manji od promjera Sunca. Ta nevjerojatna slučajnost razlog je zašto se promatraču čini kako su Sunce i Mjesec na nebu približno iste veličine. 

Autor: YouTube

Sve faze pomrčine traju oko dva sata, no potpuna pomrčina može trajati najviše samo oko sedam i pol minuta na jednom mjestu.

SAD je potpunu pomrčinu Sunca poput ove zadnji put doživio prije 99 godina. Mjesečeva sjena proći će preko 14 američkih država, no djelomična pomrčina bit će vidljiva bilo gdje u toj državi. Sljedeća potpuna pomrčina u SAD-u moći će se vidjeti 2024. i 2045. godine.

Autor: YouTube

Osim što je u pitanju zanimljiv astronomski događaj, čini se da je potpuna pomrčina u SAD-u postala turistički spektakl.

U Europi će pak pomrčinu vidjeti samo oni koji se nađu u Irskoj, Škotskoj te na Islandu i Azorima.

Autor: YouTube