IZNERVIRALA KIKINĐANE

Ova skulptura sove neće dugo izdržati, jer ljude podsjeća na nešto drugo. A što je u pozadini priče?

27.11.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Umjetnik Jovan Blat autor je skulpture podignute u Kikindi, no čini se kako neće dugo stajati. Stanovnicima se nije svidjela

Spomenik sove je nešto što su stanovnici Kikinde dugo priželjkivali, no sad kad su ga dobili, čini se kako im je raspoloženje omlohavilo. Umjetnik Jovan Blat napravio je veliku skulpturu koja Kikinđane, prema njihovim komentarima, više podsjeća na muško spolovilo, nego na pticu.

  • +5
Skulptura sove u Kikindi Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Kikinda u Vojvodini najveće je zimovalište sova ušara na svijetu. Čak i do 700 tih ptica zna tamo provesti hladne mjesece. Štoviše, stablo na kojem živi najviše sova na svijetu – njih 145 - nalazi se u samom centru Kikinde.

Umjetnik koji radi u centru za likovnu i primijenjenu umjetnost 'Terra' autor je sove visoke dva i pol metra, a gradske vlasti za sad se ograđuju od cijele situacije izjavom kako je skulptura postavljena na prostoru predviđenom za to, te da nije njihovo da ocjenjuju takve radove. Zbog negodovanja mnogih, čini se kako bi glineni spomenik ipak mogao biti uklonjen, dok je sam umjetnik ponudio izraditi novu skulpturu.