BRACO I SEKA

Mali orangutani spoznali da postoje i dobri ljudi

14.09.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Dvogodišnjem bratu i sestri orangutana carinici i djelatnici tajlandskog Centra za divlje vrste vratili su vjeru u ljude nakon što je osujećen pokušaj njihova krijumčarenja iz Malezije u Tajland

Sumatranski orangutani bili su u skupini životinja čiji je pokušaj krijumčarenja osujećen u lipnju zahvaljujući savjesnim carinicima. Malezijske državljane koji su pokušali podmititi carinike tako je snašla sudbina koju su namijenili životinjama - život iza rešetaka.

Dok traje sudski proces, o kojem ovisi hoće li biti vraćeni, maleni orangutani bit će smješteni u Centru za divlje vrste Khao Pratab Chang u središnjem Tajlandu.

Djelatnici tog centra pružili su nerazdvojnom paru kraljevski tretman i okupali ih prije nego što su se dali u istraživanje svoje nove životne okoline.

Budući da su maleni i potrebna im je velika pažnja, smješteni su u zatvorenom prostoru za mladunčad, gdje su se već upoznali s drugim parom beba orangutana koji su otprije u centru.

  • +3
Brat i sestra orangutani spašeni od krijumčara Izvor: Reuters / Autor: Kerek Wongsa

Orangutani su najveći sisavci na svijetu koji se penju na stablo, a Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama klasificirani su kao kritično ugrožena vrsta.

Izvorno stanište im je u Indoneziji i Maleziji i do prije jednog stoljeća populacija im je brojala 230 tisuća. Prema procjeni Svjetske zaklade za divlje životinje, danas ih je u kišnim šumama Bornea i Sumatre ostalo tek oko 60 tisuća.

Naziv orangutan dolazi iz malezijskog jezika i značio bi 'šumski čovjek', a za značajno smanjenje njihova staništa zaslužan je upravo čovjek koji krči, čisti, a nerijetko i spaljuje šume za plantaže pulpe, papira i palmina ulja.