RANIJA IZOLACIJA

Gdje se život normalno nastavlja za vrijeme pandemije?

12.04.2020 u 13:24

Bionic
Reading

Na Južnome polu, u svemiru, na dnu oceana - dok je pola svijeta u karanteni, samo je nekoliko mjesta gdje se život nastavlja unatoč pandemiji koronavirusa

Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Dobrih 400 kilometara dijeli ISS-a i površinu Zemlje - dovoljno daleko da se izbjegne gomila koronavirusa koji je sada zahvatio većinu svijeta. Ali čak su i astronauti morali poduzeti mjere opreza. U četvrtak su se trojica austronauta uputila sa Zemlje na svemirsku postaju. Prije lansiranja držali su ih u strogoj izolaciji kako ne bi donijeli virus sa sobom.

Antartika

Znanstvenici njemačke istraživačke postaje Neumayer III na Antarktici ne trebaju se brinuti zbog zaraze koronavirusom. Devet znanstvenika ondje trenutačno provodi zimu, a ostat će odsječeni od svijeta do kraja listopada, kada će ih zamijeniti novi članovi.

Nuklearne podmornice

 Države ne vole obznanjivati gdje i kada svoje nuklearne podmornice puštaju u more. Ali kolikogod ih je u vodi, vremenski su ograničene zalihama koje mogu prevoziti. A kako su posade tijekom misija često iz psiholoških razloga pošteđene slušanja loših vijesti, moguće je da neki još nisu ni čuli za koronavirus.

Privatne jahte

Vijesti o pandemiji navodno su neke superbogataše ponukale da se ukrcaju na svoje superjahte. Plan je jednostavan: napunite zalihama luksuzno plovilo i vežete ga u nekoj slikovitoj uvali, po mogućnosti na otoku u privatnom vlasništvu. Jedino je pitanje pričekati dva tjedna kako bi se vidjelo je li posada bez virusa.

Big Brother

Svatko tko je bio izoliran prije pandemije, na sigurnom je. Barem u teoriji. Primjerice, sudionici njemačkog "Big Brothera", koji su tijekom snimanja trenutne serije što je emitira Sat.1 obaviješteni da se vani širi smrtonosni virus.

No ni oni nisu sigurni: postoji mnogo načina na koje bi koronavirus mogao ući u kuću iz vanjskog svijeta, s obzirom na veliku producentsku ekipu. Ali, barem u Njemačkoj, show se nastavlja.

U Kanadi, ranije ovog mjeseca, domaćini kanadskoga Big Brothera bili su prisiljeni napustiti snimanje i show je ugašen pošto je vlada naredila zatvaranje svih tvrtki čiji rad nije nužan.