SVE SU ONE ISTE

Znate li koliko su male razlike između divljih i kućnih mačaka?

19.05.2014 u 10:19

Bionic
Reading

Mačke su jedne od najpopularnijih kućnih ljubimaca, a pokušavamo ih pripitomiti već stotinama godina. Kažemo ‘pokušavamo’ jer mačke su puno manje sklone tome nego primjerice psi. Ima li razlike između divljih i kućnih mačaka i koje su najvažnije, otkriva nam Udruga za zaštitu životinja s Floride

Ima li razlike između kućnih mačaka i tigrova? Osim očite razlike u veličini, sve mačke su vrlo slične. Prvo, sve su mačke mesojedi - bez obzira preferiraju li obrađenu piletinu u zdjelici ili cijelu puricu. Također, obožavaju spavati! Bez obzira radi li se o domaćoj mački ili o crnoj panteri, sve mačke spavaju od 16 do 20 sati dnevno.


Divlje mačke aktivnije su noću jer je tada hladnije i zbog izvrsnog im je vida lakše loviti. Domaće su mačke zadržale tu karakteristiku zato jer tada nema ljudi u blizini - spavaju kad ste na poslu, kad dođete, nahranite ih, pomazite i poigrate se s njima, a kad odete u krevet, njihova se aktivnost nastavi. I divlje mačke su često aktivne danju te su stalno u potrazi za plijenom ili partnerom za parenje, a i konstantno obilježavaju teritorij ostavljajući miris, najčešće na stablima na kojima obično i oštre kandže. Nadajte se da će i vaša kućna mačka to raditi na grebalici koju ste joj kupili, ali to nije garancija. I one imaju žlijezde po cijelom tijelu, uključujući čelo, obraze, bradu i rep, pa kad ih vidite da se trljaju uz neki predmet, to između ostalog znači da ga obilježavaju kao svoj. I da, to uključuje i vas.

Ako ne obilježavaju prostor i ne spavaju, mačke puno vremena provode u čišćenju i uređivanju. To rade iz više razloga, no najviše zato da uklone tragove hrane i druge mirise kako ih potencijalni grabežljivac ne bi mogao uočiti. Jezik im je hrapav, prekriven sitnim dlačicama i zahvaljujući tome proces čišćenja puno je učinkovitiji.


Penjanje je također jedna od vještina koja je urođena svim mačkama. Leopardi će čak vući na drvo svoj plijen koji može biti teži i tri puta od njega samog, samo da ga se ne dočepa neki drugi predator. Osim toga, na višim položajima imaju odličan pregled nad svojim teritorijem. I divlje i domaće mačke vrlo su komunikativne i mogu proizvesti na desetke različitih ‘mijauka’.

Ima li uopće razlike?

Najveća razlika je vjerojatno u tome što postoje neke vrste koje obožavaju vodu (jaguari, tigrovi, mačke ribiči) dok većina kućnih mačaka nije sklona kupanju, uopće. I zadnje, a možda i najvažnije: divlje mačke vas mogu i hoće, ako se osjete ugroženo, napasti i teško ozlijediti. Od kućnih mačaka to na svu sreću ne moramo očekivati.

Vrlo zabavan i ilustrativan pregled razlika između kućne i divlje mačke pogledajte u videu.