OTKRIVEN MISTERIJ

Znate li čemu služe muške bradavice?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.11.2010 15:32
  • Objavljeno 04.11.2010 u 15:32
muškarac torzo gol

muškarac torzo gol

Izvor: Corbis / Autor: Joseph Silva

Čemu služe muške bradavice, zapitao se jedan od čitatelja tportala i fan stranice na Facebooku. Ako ćemo biti iskreni, i nemaju baš neku ulogu. Muškarci ih imaju jer je tako odredila biologija, a kako će ih onda oni iskoristiti, apsolutno je njihova stvar

Muške bradavice ne služe ničemu, a namjenu im može dati svaki muškarac posebno. Netko će ih probušiti, netko će ih tetovirati, nekome će poslužiti kao erogena zona, a nekome da ih alarmiraju da je vrijeme za topliju odjeću.

Da, bradavice su solidni indikatori zahlađenja i u tome nikad ne griješe. Dobro će poslužiti i muškarcima koji promijene spol, jer će kirurgu olakšati posao povećanja grudi.

Osim što bi muškarcima prsa zbilja smiješno izgledala samo s dlakama, nešto kao lice bez očiju, lakše je odgovoriti na pitanje zašto muškarci imaju bradavice, nego čemu služe.

Suvisao odgovor ponudili su američki autori Mark Leyner i dr. Billy Goldberg čiju je knjigu 'Zašto muškarci imaju bradavice?' 2006. izdala Naklada Ljevak. Budući da ni sami nisu mogli smisliti dovoljno duhovit odgovor, ponudili su onaj znanstveni. Naime, kao i ostali sisavci, ljudi imaju sposobnost da mlade othranjuju mlijekom koje ženke proizvode u promijenjenim znojnim žlijezdama koje se zovu mliječne žlijezde ili mamile.

Iako samo ženski pripadnici ljudskog roda imaju funkcionalne bradavice, embrionalni razvoj svih nas teče na sličan način. Tijekom razvoja, embrij prati ženski obrazac sve do šestog tjedna, kada se aktivira muški spolni kromosom. Bradavice se razvijaju u razdoblju od 14 tjedana od začeća kada su fetusi obaju spolova isti. Muškarcima stoga ostaju bradavice i nešto tkiva dojke.

Premda je zona bradavica kod muškaraca upola manje osjetljiva nego kod žena, one i njima mogu poslužiti seksualnoj stimulaciji. Nenormalno povećanje grudi muškaraca naziva se ginekomastija, a može je uzrokovati korištenje anaboličkih steroida. Ako na jednom od sljedećih natjecanja u body buildingu vidite natjecatelja s košaricom 90 D, možete biti sigurni da je koristio steroide.

Imate i vi neko pitanje na koje tražite odgovor? Postavite ga na profilu tportala na Facebooku

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi