VELIKO OTKRIĆE!

Znanstvenici riješili problem istjecanja kečapa iz boce

kečap

kečap

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: George Doyle

Ljubitelji kečapa znaju kakve probleme imaju kada ga pokušavaju istisnuti iz plastične, a pogotovo staklene boce. Mućkanje, lupanje i trešnja često ne pomažu u nastojanjima da cijeli sadržaj izađe iz boce jer uvijek nešto ostane na dnu i na stijenkama. Rješenje je stiglo u obliku superskliskog materijala načinjenog po uzoru na biljku mesožderku

Problemi s kečapom koji odbija iscuriti iz raznih boca koje nisu prilagođene tome mogli bi biti prošlost. Mućkanje, lupanje i trešnja često ne pomažu u nastojanjima da cijeli sadržaj izađe iz boce jer uvijek nešto ostane na dnu i na stijenkama.

Čini se da će se to uskoro promijeniti, i to zahvaljujući britanskim znanstvenicima koji su godinama radili na praktičnom rješenju za bocu kečapa. Ono je stiglo u obliku superskliskog materijala načinjenog po uzoru na biljku mesožderku koji će omogućiti lakše istjecanje kečapa iz njegove ambalaže.

Kemijska svojstva novog materijala omogućavaju lakše 'kretanje' tekućina baziranih na ulju ili na vodi pa bi se, osim za kečap, mogao iskoristiti i za druge proizvode s kojima ljudi imaju slične probleme, poput ulja ili majoneze.

Pitate se koliko je za sve to zaslužna biljka mesožderka? Odgovor leži u njezinu lišću koje ima teksturu poput spužve koja sadrži puno vode i tako sprečava da se za njih zalijepi masnoća koju na svojim nogama nose insekti. Znanstvenici su kopirali svojstva biljke ubrizgavajući vlažni film u spužvasti sloj teflona i tako stvorili gladak i sklizak materijal. Nadaju se da će on biti od pomoći i automobilskoj industriji za stvaranje vjetrobranskih stakala na koja se ne bi lijepili insekti ni led.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi