IDILA I SKLAD

Zašto me moja mačka grize kad je mazim?

07.07.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Često se događa da imate osjećaj da između vas i vaše mačke vladaju idila i sklad, no odjednom vas vaša ljubimica ugrize za prst dok je mazite. O čemu se tu zapravo radi?

Ispruženi ste pred TV-om ili monitorom i u krilu vam je mačka. Taman ste pogodili njeno omiljeno mjesto i pružate joj češkanje života kad vas vaša ljubimica - ugrize. Prvo pitanje koje vam, naravno, padne na pamet je – koji se vrag događa?


Neka vas tješi to da se radi o čestom fenomenu koji mnogi vlasnici ljubimaca nazivaju 'ugrizi iz ljubavi', no stručnjaci za mačke imaju nešto službenije ime – 'agresija izazvana maženjem'

Prosječna mačka voli pažnju svog vlasnika, no ako to traje predugo, lako se može dogoditi da ljubimica iznenada agresivno reagira, piše Vet Street

Nejasne reakcije i nekoliko objašnjenja

Nekoliko je objašnjenja za zbunjujuće ponašanje mačaka. U pitanju bi mogla biti manifestacija agresije izazvane položajem – mačka pokušava povratiti kontrolu nad situacijom.

Moguće je da postoji neurološki negativan podražaj nakon predugog maženja koji posebno utječe na mačke, vrlo svjesne svojeg položaja u kućanstvu. Mačke su vrlo samozatajne i ljudi teško prepoznaju znakove njihovog nezadovoljstva, pa se njihovim vlasnicima zato može činiti da do promjene raspoloženja dolazi brže nego što je zapravo slučaj u stvarnosti.

Bez obzira na korijen ovog ponašanja, vlasnici mačaka svejedno mogu ostvariti poseban odnos sa svojim ljubimicama, a veterinari ih mogu podučiti malim znakovima mačjeg nezadovoljstva koji vode do ugriza.

Na primjer, mačka u pravilu ne maše repom kad je sretna kao u slučaju pasa, već kad je nezadovoljna. Stoga ako mazite mačku i ona počne lupkati repom lijevo-desno, to je znak da je trebate ostaviti na miru.