MALI ČLANOVI OBITELJI

Zašto kućni ljubimci pozitivno utječu na djecu?

30.08.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Razna istraživanja pokazala su kako su životinje dobre za djecu. Slijedi nekoliko primjera zašto je tomu tako

Životinje mogu spriječiti alergije

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da djeca koja rastu uz neku životinju ne samo da sprečavaju pojavu alergija na životinje, već i niz drugih alergija, na primjer na ambroziju.

Epidemiologinja Ganesa Wegienka koja radi u bolnici Henry Ford u Detroitu napravila je istraživanje čiji rezultati upućuju kako djeca koja rano imaju kontakt s životinjama nemaju negativnih alergijskih posljedica, već baš suprotno – tako smanjuju rizik da će postati alergična na njih.

Ljubimci mogu spriječiti pretilost

U svijetu problem neželjenih kilograma raste, a posebno treba naglasiti da su često žrtve pretilosti i mlađi naraštaji. Među djecom i tinejdžerima ima sve više onih koji pate od istih bolesti koje zahvaćaju odrasle s viškom kilograma.

Dio problema pretilosti među mladima je to što današnja djeca nisu dovoljno fizički aktivna – radije provode vrijeme uz računalo i TV. Australsko istraživanje pokazalo je kako obitelji koje imaju psa imaju i manju šansu da im djeca imaju problema s viškom kilograma.


Ljubimci mogu djeci pomoći s ocjenama

Jedna anketa uspostavila je da se djeca s ljubimcima osjećaju pametnijima baš zahvaljujući životinjama. No to nije jedini način na koji životinje pomažu svojim malim vlasnicima.

Od mnogih metoda kojima životinje pomažu djeci posebno je popularno čitanje ljubimcu, jer ih oni ne prekidaju, ne ispravljaju i ne kritiziraju.

Ljubimci djecu uče odgovornosti

Kad se mora brinuti za životinju, dijete ima priliku naučiti brinuti se i o sebi, te naučiti vrijedne životne lekcije o tuđim potrebama i odgovornosti. Naravno, vrijedi spomenuti kako bi se roditelji ipak trebali brinuti za najvažnije potrebe svog ljubimca, a djeci se može prepustiti da skrbe za svoje ljubimce u skladu sa svojim godinama.

Nerealno je očekivati od djeteta koje je tek krenulo u osnovnu školu da brine za sve potrebe svog ljubimca, no dobro je podržavati njihovu želju da pomognu.

Ljubimci djeci služe kao primjer bezuvjetne ljubavi

Ovaj primjer dobrobiti životinja za djecu svi roditelji znaju. Ljubimci nikad neće napustiti djecu, nikad neće biti nestrpljivi i nikad ih neće kritizirati. Odrastanje je kompliciran proces i životinje mogu znatno pridonijeti da djeci bude lakše.

Mačka koja prede ili pas koji maše repom mogu izvući osmijeh na bilo čije lice. U dječjim očima njihov ljubimac uvijek je isti prema njima, a i životinjama su njihovi mali vlasnici uvijek savršeni.