DEFICITARNO ZANIMANJE

Vlada odobrila radne dozvole za 1.500 rumunjskih vozača

16.02.2014 u 20:21

Bionic
Reading

Iako se na domaćem tržištu nalazi 350.000 nezaposlenih s vozačkom dozvolom, Vlada se odlučila za uvoz skuplje radne snage iz zemlje u kojoj ima puno više audija

Tek što je završio postupak javne nabave za 1500 službenih vozila koji će popuniti vozni park Vlade i ministarstava, odobrena je i prva dozvola za uvoz radne snage iz EU. Riječ je o 1500 radnih dozvola za kvalificirane vozače B kategorije, dakle osobe koje imaju položenu B kategoriju, a kao dodatni uvjet traži se rumunjsko državljanstvo.

Vlada je dala i službeno objašnjenje zašto se odlučila na ovaj potez, jer je bilo teško razumjeti zašto se ide za uvozom ako na domaćem tržištu postoji preko 300.000 nezaposlenih koji su kvalificirani za taj posao:

'Praksa je pokazala da 80 posto informacija koje neovlašteno procure u javnost dolaze upravo od vozača koji se nikada ne pridržavaju diskrecijskih odredbi ugovora o radu. Najbolji primjer je slučaj Luka Rajić, koji je godinama bio vozač i prikupljao informacije koje su mu kasnije pomogle u donošenju strateških odluka pri stvaranju poslovnog carstva. Upravo zato, kako bismo spriječili curenje informacija iz Vladinog kabineta, odlučili smo se za vozače koji ne razumiju hrvatski jezik.'


U Rumunjskoj vlada opća histerija oko radnih mjesta u Hrvatskoj, pogotovo jer će prosječna neto plaća biti preko tisuću eura. Jedini problem bit će komunikacija s vozačima, no iz Rumunjske tvrde da njihovi vozači nemaju ništa protiv da ih se za taj novac lagano udara po zatiljku i pokazuje smjer.

 

Prilozi News Bara na tportalu su satirično-humoristični, vijesti su izmišljene i ne treba ih shvaćati ozbiljno.