IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Upoznajte 'prave anđele' - najbolje čovjekove prijatelje

25.04.2014 u 08:45

Izložba fotografija 'Psi anđeli'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Centar za rehabilitaciju Silver

Bionic
Reading

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu 25. travnja otvara se izložba Centra za rehabilitaciju Silver pod nazivom 'Psi anđeli' s početkom u 15 sati. Izložba fotografija posvećena je čovjekovom najboljem prijatelju - psu, s posebnim naglaskom na pse pomagače, odnosno terapijske i rehabilitacijske pse te pse vodiče Centra za rehabilitaciju Silver

Na izložbi će biti predstavljeni psi koji su školovani u Centru Silver s ciljem osnaživanja sudjelovanja osoba s invaliditetom u svim segmentima svakodnevnog života. Ovom se izložbom želi skrenuti pozornost na položaj osoba s invaliditetom, kao i pasa pomagača koji cijeli svoj život posvećuju pomaganju potrebitih osoba i zapravo predstavljaju, u prenesenom značenju, njihove anđele čuvare.

Centar Silver

Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad s psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi).


Bit će prikazane fotografije hrvatskog autora s kanadskom adresom, Roberta Orlića, koje su nastale u suradnji s Centrom Silver tijekom njegova boravka u Zagrebu. Kroz volonterski angažman u raznim dijelovima grada Zagreba, snimio je pse pomagače - 'pse anđele' u crno bijeloj tehnici te je na ovaj način aludirao na ulogu pasa pomagača u životima djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom. Snimljena je opsežna serija fotografija od kojih će javnosti biti predstavljeno 50 odabranih djela.

Na otvaranju će prisustvovati gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, prof. dr. sc. Tatjana Josipović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kao i brojni ljubitelji životinja s javne i kulturne scene. Posebni gosti otvaranja su voditeljica Barbara Kolar i glumica Ksenija Pajić kao prijatelji Centra Silver.

Ovom izložbom ujedno i započinje 'Cute dog' kampanja projekta 4P, kojeg provodi Centar za rehabilitaciju Silver te predstavlja još jedan u nizu inovativnih projekata Centra. Projekt 4P - Podrška + Poslodavci + Posloprimci = Posao, ima za cilj pružiti podršku posloprimcima, osobama s invaliditetom, u ostvarivanju njihovog temeljnog prava na rad i poslodavcima u zakonskoj obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom.