OTROV U MRAKU

Tama pada u doba Škorpiona

07.11.2013 u 18:34

Bionic
Reading

Škorpioni su možda prvi vladari razdoblja od 7. studenoga do 5. veljače, no s obzirom na mrak koji označava taj hladni period, možda bi prikladnije bilo reći da zapravo povlače konce iz sjene. Pročitajte sve o mjesecima koji su počeli Škorpionovom vladavinom

Škorpioni se mogu pohvaliti da usred vladavine njihovog znaka počinje najtamnije tromjesečje u godini. Od danas, 7. studenoga, do 5. veljače traje to neslavno razdoblje s najmanje dnevnog svjetla. Na polovici tog razdoblja je 22. prosinca, najkraći dan u godini, koji se podudara sa zimskim solsticijem. U našim krajevima, dan traje samo osam i pol sati, dok je na sjevernijim širinama još kraći.

Od svih razdoblja godine, kasna jesen i rana zima zbog manjka svjetla i pogoršanih vremenskih prilika najteže padaju ljudskom organizmu. U ovo je doba sniženo raspoloženje i imunitet pa su ljudi umorniji i podložniji svakovrsnim bolestima.


Izbor simbola otrovnog i ratobornog Škorpiona motiviran je nadolaskom mraka i umiranjem prirode. I drugi po općem uvjerenju najsumorniji znak Zodijaka, Jarac, smješten je u tromjesečju tame.

Mrak je toliko plašio naše pretke da su ovo razdoblje godine napučili raznim demonima i spodobama, od kojih neki igraju zaštitničku ulogu, a drugi samo zastrašuju.

Kao što s ružnim maskama u Noći vještica dočekujemo doba tame, a u istom ga stilu ispraćamo u veljači svetkovinom karnevala. U međuvremenu je na djelu Krampus, koji prema legendi početkom prosinca kažnjava djecu koja su bila zločesta.

Kao protuteža, u jeku mračnog razdoblja slave se i dva vedra blagdana, Božić i Nova godina, koji odražavaju nadu u buđenje svjetla. Izdržite - do optimističnog Badnjaka preostaje samo 47 dana.