UGLEDAO SVOJU SJENU

Svizac predvidio još šest tjedana zime

02.02.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Svizac Phil iz Punxsutawneyja u Pennsylvaniji tradicionalno je izašao iz nastambe i, za razliku od prošle godine, ove je godine ugledao svoju sjenu. Premda njemu to vjerojatno ništa ne znači, ostali to tumače tako da nas čeka još šest tjedana zime

Phil je svoju odluku donio na malom brdašcu u gradu po kojem je dobio ime, 100 kilometara udaljenom od Pittsburgha i, ako je vjerovati njegovoj sjeni, čeka nas još šest tjedana zime. Na tisuće se ljudi okupilo kako bi svjedočilo Philovoj prognozi, a među njima je bio i guverner Pennsylvanije, Tom Corbett.

'Ono što je 1887. godine započelo kao malo okupljanje, preraslo je u desetke tisuća posjetitelja iz cijele zemlje i događaj po kojem je Punxsutawney postao svjetski poznat', rekao je guverner, a prenosi Associated Press.

Prema službenoj stranici, možda ne posve nepristranoj, svizac Phil se može pohvaliti stopostotnom točnošću. Meteorolozi se pak ne slažu uvijek s njim, ali prolazna ocjena mu je još uvijek solidna. Mike Johnston, potpredsjednik grupe Inner Circle koja organizira događaj, kaže da je Phil nepogrešiv. 'Ako Phil predvidi još šest tjedana zime, garantiram vam da će se negdje to i dogoditi', rekao je.

Tradiciju Dana svisca u SAD su donijeli njemački kolonisti koji su u početku na Svijećnicu (kršćanski blagdan koji se slavi 2. veljače) čekali jutro da vide hoće li biti sunčano. S vremenom su Amerikanci preoblikovali tu tradiciju u novo vjerovanje da će zima trajati još šest tjedana ako svizac Phil vidi svoju sjenu na jutro 40 dana poslije Božića.

Za Phila čuvari kažu da ima 125 godina, a tajna njegove dugovječnosti leži u braku sa ženskim sviscem Phyllis, te puno punča.