SAVJET STRUČNJAKA

Što učiniti u slučaju trovanja kućnog ljubimca

07.03.2013 u 08:55

Bionic
Reading

Budući da se u posljednje vrijeme puno pisalo i govorilo o (ne)namjernom trovanju kućnih ljubimaca koji su pojeli nešto na što su naišli na javnim površinama, zatražili smo savjet stručnjaka na tu temu. Naime, trovanje ima vrlo nespecifične simptome, a slinjenje, drhtavica ili proljev mogu biti znakovi i koječega drugog. Zato je najvažnije pratiti svog ljubimca i pokušati ga prvenstveno obuzdati kad navali na neku poslasticu u parku. O tome kako se postaviti u slučaju pojave nekih od simptoma, piše dr. vet. med. Nenad Kršul

Prije dva-tri mjeseca imali smo više pasa koji su bili otrovani otrovom za štakore koji sprečava grušanje krvi i uzrokuje u konačnici uginuće zbog iskrvarenja.

Znakovi trovanja ovise o dominantnom mjestu krvarenja. Mogu biti kašalj i otežano, ubrzano disanje, krvarenje iz nosa, krvavo povraćanje, proljev s prijesama krvi, potkožni podljevi krvi, hramanje, nadimanje trbuha...

No u zadnje vrijeme, kako su zapažena trovanja o kojima pišu i pričaju u javnosti na sreću nisam se susreo s trovanjima.

Ako se radi o sredstvu za suzbijanje puževa, pužomoru, trovanje metaldehidom koji služi i kao sredstvo za potpalu. U organizmu remeti acidobaznu ravnotežu, izaziva zakiseljavanje tijela. Prodire iz krvi u mozak te tu remeti normalan prijenos živčanih impulsa djelujući na serotonin i gaba-u, izaziva prenadraženost i smrt. Do uginuća može doći za nekoliko sati do nekoliko dana po uzimanju ovog otrova. Smrtna je doza 100-500 mg/kg tjelesne težine što odgovara količini od otprilike čajne žličice za ubiti mačku ili jušne žlice za setera.


Životinja koja se otruje takvim sredstvom pokazuje u pravilu znakove kao što su u početku slinjenje, drhtavicu, uznemirenost. Znakovi su nespecifični, mogu ih izazvati i mnogi drugi uzroci. Na primjer, slinjenje je često nakon što pas ili mačka okuse nešto gorko ili budu jako uzbuđeni, ako osjećaju mučninu, moguće i za vrijeme vožnje, drhtavica se može javljati zbog hladnoće, uzbuđenja, bola... Nakon uginuća zbog trovanja metaldehidom ni razudbeni nalaz ne pokaže specifične promjene.

Najvažnije je spriječiti nekontrolirano uzimanje 'hrane' tijekom izlazaka van. Ako nema druge treba koristiti uzicu i brnjicu-košaricu s dvostrukom stijenkom pred nosom da se smanji mogućnost uzimanja mamaca.

Ako ipak dođe do proždiranja mamca ili nepoznatog sadržaja koje poprati slinjenje i drhtavica treba što prije isprati sadržaj iz želuca. Za to imamo šansu najdalje dva sata nakon uzimanja mamca. Ako protekne dulje vrijeme, velika je vjerojatnost da je sadržaj već u crijevima pa ispiranjem više ne možemo spriječiti resorpciju.

Tijekom liječenja treba uspostaviti normalnu kiselost organizma i smiriti, smanjiti posljedice djelovanja otrova na središnji živčani sustav.

Slične znakove kao kod otrovanih možemo zapaziti i u slučajevima drugih uzroka, infektivnih i ne. Nisu svako slinjenje ili drhtavica ili proljev po život opasni.

Treba obratiti pažnju na ponašanje životinje, voditi računa o njezinoj naravi i navikama te ako se pojavi sumnja bez odgađanja otići do veterinara koji će poduzeti najprimjerenije postupke liječenja ako je potrebno.