STRUČNJAK ODGOVARA

Što učiniti kad vas pas maltretira zaskakivanjem?

26.06.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Kao što znate, u našoj rubrici Ljubimci možete pronaći savjete i stručne tekstove dr. vet. med. Nenada Kršula, a od danas počinjemo objavljivati i vaša pitanja vezana uz kućne ljubimce i njegove odgovore

Prvi mail s pitanjem i problemom stigao je od čitateljice Tanje. Napisala nam je:
'Radi se o labradoru mog susjeda koji, čim me vidi, odmah skače na mene i liže me po cijelom tijelu. Molim vas da mi odgovorite o čemu se radi!'

Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula donosimo u cijelosti:

'Draga Tanja,

Jasno mi je zašto biste radije da se to ne događa.

Ponašanje kakvo opisujete često je povezano s dominacijom, posesivnošću i seksualnošću. Naskakivanjem na pripadnike skupine pas iskazuje svoju nadmoć, viši položaj u zajednici.

Lizanje, s druge strane, može imati značenje podvrgavanja, podilaženja onome koji je dominantan, ali ako pas ne pridaje pažnju tome da odbijate takav kontakt, što, pretpostavljam, činite, naglašava dominaciju i seksualnost.

Savjetovao bih vam da se odmaknete i jasno pokažete nezadovoljstvo, odbijte njegovo nasrtanje ispruženom rukom ili podmetnite koljeno da biste odbili skok. Vlasnik bi također trebao jasno spriječiti takvo ponašanje.

U čoporu bi takvo ponašanje među jedinkama istog statusa izazvalo sukob te bi zaskočeni jasno pokazao da ga neće tolerirati.

Želim vam upornost i sreću, borite se,

Nenad'

Sva pitanja ili probleme koje imate u vezi kućnih ljubimaca šaljite nam mailom na adresu funbox@t-com.hr, a mi ćemo objaviti odgovor stručnjaka u što kraćem mogućem roku!