SAVJET STRUČNJAKA

Što učiniti kad pas uopće ne laje?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.12.2012 13:28
  • Objavljeno 18.12.2012 u 13:28
pas njemački ovčar štene

pas njemački ovčar štene

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Psi u stanovima obično rade problem vlasnicima ako su preglasni, ako previše laju ili zavijaju. Naša čitateljica ima upravo suprotan problem - njezin ljubimac nikako da pusti glasa pa je potražila savjet stručnjaka

Dr. vet. med. Nenad Kršul primio je upit kakav bi problem mogao imati pas koji uopće ne laje. Evo što je čitateljica napisala:

'Pozdrav,

imam jedno pitanje.

Ponosni smo vlasnici muškog šteneta njemačkog ovčara, starog pet mjeseci. Oduvijek imamo njemačke ovčare, volimo tu pasminu i smatramo da je do sada već dobro poznajemo - narav, njihove sposobnosti i eventualne boljke od kojih pate. Ovo nam je već peti u nizu, a svi su živjeli oko 11 godina.

Kad smo ga preuzeli iz uzgajivačnice, bio je star nešto više od četiri mjeseca. Relativno brzo privikao se na novu sredinu (veliki vrt, okućnica, puštamo ga i u kuću) i našu obitelj - kćer, sina, muža, moju mamu i mene. S nama je tijekom dana, a navečer spava na terasi ispred našeg ulaza u stan.

Od članova obitelji najviše je vezan za mene i moju kćer, mi ga uglavnom hranimo i izvodimo u šetnju. Igra se sa svima podjednako, možda malo manje s mužem, jer je on zbog prirode svog posla dosta izvan kuće. Štene je inače zdravo, dobrog apetita, razigrano, znatiželjno i u ovom trenu dosta socijalizirano. Svakodnevno odlazimo u šumu i park, on prilazi svim psima bez obzira na dob i spol.

E sada, gdje su mali problemi - ako su to uopće problemi.

Do sada, još nismo čuli njegov lavež. Svi ostali dosadašnji naši psi u toj dobi već su se oglasili lavežom. Kod nas je tri tjedna, uzgajivač je rekao da je štene kod njega lajalo. Međutim, kod nas samo ponekad zacvili - kada mu je dosadno, kada bi piškio u vrtu, kada možda želi mir nakon obroka i sl. Ponekad i promrmlja nešto, ali nikako da bi se radilo o režanju ili nečem sličnom. Budući da imamo veliki vrt i okućnicu, voljeli bismo da izraste u čuvara koji bi se oglasio na svaki zvuk zvona na ulaznim vratima, na eventualno prilaženje strane osobe ogradi naše kuća i sl.

Naši dosadašnji psi reagirali su na željeni način. Zanima nas kako da kod njega razvijemo taj instinkt i je li možda sada vrijeme već za to - da nekom provokacijom izazovemo njegovu reakciju?

Također, suočeni smo s njegovom reakcijom da svaki puta kada moj muž dođe kući s posla, pas se veseli maše repom, ali ujedno i piški. To radi samo u odnosu na mog muža, sve nas druge doživljava drukčije - odnosno prilazi nam bez takvih popratnih pojava. Je li možda u pitanju razlog koji je pas 'zamislio' u svojoj glavi, određeni podređeni položaj koji zauzima u odnosu na mog muža? Napominjem i posebno ističem da smo protivnici bilo kakvog drastičnog fizičkog kažnjavanja šteneta u cilju stjecanja odgojnih navika, pas to kod nas nije doživio ni neće. Ova njegova reakcija pričinjava problem utoliko što se može desiti i u kući (npr. na tepihu) iz čistog mira kada se muž kreće po sobi, a pas se slučajno našao na nekom od mjesta 'bliskih susreta'.

Hvala unaprijed na odgovorima.'

Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula donosimo u cijelosti:

'Pozdrav!

Mnogi bi svijećom tražili i zlatom platili šutljivka.

Najvjerojatnije je zdrav, no tih svojim izborom. Pitajte uzgajivača šuti li još koje štene iz legla ili možda neki drugi u njegovom uzgoju.

Ako ima takvih iskustava, možda vam skrati pokušavanja i uštedi novac za preglede. Da biste bili sigurni, trebalo bi ga pregledati.

Endoskopijom glasnica možemo vidjeti moguće promjene u građi.


Moram spomenuti da vižla koju sam imao nije lajala niti se drukčije glasala do šestog mjeseca starosti pa sam ga počeo nagovarati lajući ja sam. Također sam ga poticao da se javi u prilikama u kojima mi je to odgovaralo. Kada se oglasi, nagrađivao bih ga igrom, jer je više mario za to nego za hranu, kod nekog drugog je hrana bolja nagrada. To ćete sami prepoznati kod svog psa. Ako je hrana dominanta, pazite da utvrdite da takvu nagradu uzima samo od ukućana, jer inače ništa od čuvara.

Možda bi se vašem psu otvorio cijeli novi svijet da upozna i podruži se s nekim lajavcem (ponašanja se uče i prenose).

Što se tiče mokrenja pri susretu, doista, zamisao sa subordinacijom čini mi se uvjerljiva. Vaš suprug kao vođa čopora bi blagošću i provođenjem više vremena u igri i šetnji sa psom mogao najviše doprinijeti rješenju tegobe.
Nije loše ni potražiti sugestiju trenera.

Sretno!

Nenad'

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz svoje kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresu
funbox@t-com.hr

S doktorom Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web-stranici www.veterinar.com.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!