KINESKO RAČUNANJE

Stigla je godina tigra, hrabrih emotivaca

15.02.2010 u 10:51

Bionic
Reading

Svaka godina u kineskom kalendaru ima svoju životinju iz kineskog zodijaka. Ovo je godina tigra, a počela je u nedjelju

U nedjelju je 14. veljače vladavinu nad kineskom godinom vol prepustio tigru i ponovo će biti dominantan tek 2021. No u kineskom kalendaru nisu samo godine te koje imaju svoje životinje. Mjeseci i sati također imaju istih 12 bića koja, zajedno s godinom, utječu na svačiji karakter.

Kineski kalendar osmišljen je oko 500 p.n.e., no postoje neki njegovi dijelovi koji datiraju i do 1.000 p.n.e. Takav sustav mjerenja vremena temelji se na mjesečevom kalendaru, čiji mjeseci su otprilike dužine jednog mjesečevog ciklusa, to jest oko 29 i pol dana.

Kineska godina ima oko 354 dana, pa se zbog toga uvodi prestupna godina u kojoj se mjesečeva i solarna godina ponovno poklope. Kineska nova godina uglavnom pada na drugi mlađak poslije zimskog solsticija.

Kineski zodijak sastoji se od 11 stvarnih životinja i jednog mitološkog bića koje simboliziraju i karakterne osobine, a to su tigar (hrabar, emotivan i nepredvidljiv), vol (miran i pouzdan), štakor (pametan i šarmantan), vepar (iskren i strpljiv), pas (inteligentan i odan), pijetao (organiziran i odlučan), majmun (znatiželjan i pun energije), koza (kreativna i nježna), konj (nezavisan i radišan), zmija (mudra i zavodljiva), zmaj (strastven i plemenit) i zec (osjetljiv i suosjećajan). Sljedeća godina je godina zeca.